Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samostrel
Ok.Hvala! Smile
Odgovori
Ja dolazim u Apatin na ljeto.Ostajem nekoliko dana.Javi mi se pa da ti ponesem strele za to i strune. Ja imam od luka,malo su duze za tebe,a ti ih skracuj.Inace su od majstora koji radi strjele za olimpijadu i slicno. Posto sam mu nesto zavrsio iza vi posla koji radim,pa mi covjek bas Ono  zahvalanInace drzi radnju sa opremom za ribolovce i strelicarstvo. Pa ako ti sta treba,kazi.
Odgovori
Ok!Javi mi kada dolazis,pa cemo se naci,ja sam iz  Sombora.Hvala! Smile
Odgovori
Pozdrav svima od novog clana. Slucajno sam naisao na ovaj sajt, svideo mi se i eto, da se malo ukljucim. Oduvek imam interesovanja za stare i retke stvari tako da sam ovde naisao na mnogo interesantnih tema.
A sada o samostrelu kao oruzju. Po vazecem zakonu o oruzju i municiji samostrel spada u oruzja sa tetivom, za koja je promet, posedovanje i izrada zabranjena. Lukovi i strele su dozvoljeni uz dozvolu ako se bavis strelicarstvom. Samostrel je jedno od najopasnijeg rucnog oruzja uopste i mislim da se ne moze dobiti dozvola ni po kom osnovu. Koriste ga specijalne jedinice u akcijama za tihe likvidacije. Mislim da tvoja izrada kao replike starog oruzja nece proci ako bi doslo do susreta sa ljudima u plavom. Samim tim i sama pomisao na lov bi bila bespredmetna.
Imao sam priliku drzati stari vojni Francuski samostrel. To je, znaci, period pre pojave vatrenog oruzja i mogu ti reci da je potpuno indentican danasnjim puskama, samo sto nema cev. Kundak, drveno telo sa metlnim lezistem za strelu, oroz, zadnji nisan kao na pusakama o napred metalni luk.
Replike starog oruzja su vrlo trazene. Ima fabrika koje se samo tim bave, naravno u inostranstvustvu. Kod nas je sve zabranjeno i mnogi zeljno ocekuju novi zakon o oruzju i municiji koji ce, nadajmo se, imati veze sa mozgom. Danasnji je prepisan komunisticki u koji su dodate dodatne zabrane.
Do novog zakona srecno ti bilo!
Odgovori
To oko novog zakona ne verujem da ce biti uskoro, ali cuo sam da sme da poseduje ovakve vrste starog oruzja, ali da nazalost ne sme da ih nosi sa sobom izuzev u stanju kada nije napeta tetiva, odnosno nije spremno za upotrebu. Naravno pod nosenjem podrazumeva se prenosenje od tacke A do tacke B i to u odgovarajucoj futroli, ambalazi, koferu cemu god da se pakuje ovakvo nesto.
Poredjenje sa specijalnim jedinicama mislim da nema mnogo osnova jer njihove su i daleko manje i daleko sofisticiranije od ovog naseg. Pri tom opticki nisani i sve ostalo sto poseduju, dok je ovo nase kljuse spremno za klin na zidu nekog srednjevekovnog dvorca. Naravno upravu si sto se tice ovog oko dozvola i slazem se da bi najsigurnije bilo da se ili ukljuci u neko lokalno udruzenje strelicara ili da se uclani u neki klub radi svoje sigurnosti. Dozvola je dozvola, a kod nas dok se objasnis sa ovim nasim mozgovima u plavom najebao si. Prdekana je uvek opcija u njihovim glavama.
Moje misljenje je sto se zakona tice da treba ostati ovakav kaka je sada. Nismo mi za pistolje. Jedino neka ogranicenja oko starog oruzja treba promeniti, ali isto tako treba i ograniciti uslove pod kojima se moze koristiti. Dal je rekreativno, sportski, lov, sve to treba definisati. Trenutno je sve stavljeno u isti kos. Recimo postoji neko pravilo u zakonu gde stare puske moraju da imaju zaliven okidac ili zalivenu cev da bi mogao da je posedujes. Pa bre koji je to mozak odobrio unistavanje starina. Zalij pusku i baci je odmah. Zamisli koja je to glupost. Jos kuhinjske nozeve da nam zabrane.
Odgovori
Kuhinjske nozeve ni slucajno  ;D.
Odgovori
Evo strela kako izgleda.

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
Glupo je i neopravdano da se oruzje ne sme iznositi iz kuce (o lovcima nepricam). Jedino su dozvoljeni odlasci u streljane i kod puskara.
Ne mislim, sigurno, da se nosi po naseljenim mestima ali za odlaske u prirodu (vikendice) i divljinu bi po meni bilo normalno i neophodno.
Ovo pogotovo vazi za istrazivace i tragace ucesnike ovog sajta.
Pa kod nas su zabranjeni i starter pistolji, pa lovci ne mogu trenirati pse na pucanj. Povezuju to sa gasnom municijom, koju su takodje zabranili, koja se iz njih moze ispalivati a ona je u svim zemljama Evrope dozvoljena jer sluzi za samoodbranu. Zasto je nama onemogucena legalna samoodbrana od izbezumljenih i ilegalno naoruzanih propalica?
Kljucna je kultura koriscenja i poznavanja oruzja (ko ga ima) pa bi se onda sprecili mnogi nemili dogadjaji i omogucilo normalno koriscenje istog.
Prica sa kolekcionarskim oruzjem i replikama je tek ludilo.
Nadam se da ce novi zakon uzeti sve ovo u obzir.
Sta sve napisah a pocelo je sa samostelom !
Odgovori
(08-02-2013, 11:32 PM)bili link Piše:Glupo je i neopravdano da se oruzje ne sme iznositi iz kuce (o lovcima nepricam). Jedino su dozvoljeni odlasci u streljane i kod puskara.
Ne mislim, sigurno, da se nosi po naseljenim mestima ali za odlaske u prirodu (vikendice) i divljinu bi po meni bilo normalno i neophodno.
Ovo pogotovo vazi za istrazivace i tragace ucesnike ovog sajta.
Pa kod nas su zabranjeni i starter pistolji, pa lovci ne mogu trenirati pse na pucanj. Povezuju to sa gasnom municijom, koju su takodje zabranili, koja se iz njih moze ispalivati a ona je u svim zemljama Evrope dozvoljena jer sluzi za samoodbranu. Zasto je nama onemogucena legalna samoodbrana od izbezumljenih i ilegalno naoruzanih propalica?
Kljucna je kultura koriscenja i poznavanja oruzja (ko ga ima) pa bi se onda sprecili mnogi nemili dogadjaji i omogucilo normalno koriscenje istog.
Prica sa kolekcionarskim oruzjem i replikama je tek ludilo.
Nadam se da ce novi zakon uzeti sve ovo u obzir.
Sta sve napisah a pocelo je sa samostelom !
...Zamisli prijatelju sledecu sliku: Dogovorila se ekipa tragaca ili nazovi kako hoces...ljubitelja ovog sporta recimo....da krenu negde u divljinu u istrazivanje na recimo 2 dana..ne vise! I krecu sa svom mogucom opremom dzipovi kao prevozna sredstva ili ko vec sta ima...aparati , prirucni frizideri , gajbe piva, vina , alkohola svake vrste , prirucnog alata za teren krampovi , asovi , sekire , testere rucne i motorne , konopci , nozevi , pistolji za pojas ili vec negde po autu , lovacke puske municije pune futrole i kutije....i tako stignu negde na teren. Bespuce,,,divljina...aj de malo da se zagrejemo , pa opale rostilj..pa vince , pa price ko sta ima i ko sta zna i padne noc...koj ga ebe...ce idemo ujutru u izvidnicu. Noc...svi spavaju..kad nesto u sumi suska...sta suska..ko suska...KAD ONO DRUGA EKIPA SA DRUGE STRANE BRDA..al oni oce da rade nocu pa udarili u kopanje i prevrtanje...ALO...UZBUNA ..OVI NAS OPLJACKASE...AJDE DA IH OTERAMO...POCNE DRANJE...VIKA...PSOVKE..PRETNJA I NEKI U VAZDUH TEK DA SE OPOMENE ...AL KO ZNA DAL JE NEKO SA SLABIM ZIVCIMA SA ONE DRUGE STRANE...I KRENE NOCNA MAGLA NA PLANINU...I PUCNJAVA OD 1 DO 100 I NAZAD....OSVICE...BOJNO POLJE...KO NA KOSOVU..BAS DOBAR SCENARIO ZA NEKI FILM. SVI GUBITNICI JEDINO SE PARE SPASLE I OSTALE TAMO GDE SU I BILE.!!!
JESI I DALJE ZA LEGALNO NOSENJE ORUZJA ZA SAMOODBRANU PO PRIRODI ???
Odgovori
I ja mislim da imati oruzlje stalno kod sebe,za odbranu,kod nekih za eto imam pa jak sam,to je bez veze,ali za ukras je to ok,mislim kao ovaj samostrel sto sam pravio,to mi je kao ukras,sto ji na zidu i kazem pucao par puta u dvoristu u metu.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 6 Gost(a)