Ocena Teme:
  • 3 Glasov(a) - 3.67 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tumacenje znakova
Pozdrav svim forumasima tragacima onim starijim mladjim i hobistima!
Mnogo me ljudi pitaju kako da tumace znakove. Pre nego li pocnem da objasnjavam svaki znak kako izgleda i sta znaci moram da se osvrnem na pojam znaka . Mnogi tragaci starih popupt mene jos uvek svaku crtu ili saru na kamenu tumace kao "znak'. Odmah da se nesto razumemo ima nekoliko vrsta zankova uradjenih na kamenu. Jedni su uradjeni klesanjem a drugi su crtani biljnim bojama. E sada ovi crtani biljnim bojama su u 99 % slucajeva iz praistorije. a ovi klesani su 90 posto iz vremena Rima i malo posle ili pre njih. Samo 10 posto klesanih znakova spadaju iz grupe koju tragaci zovu "znakovi' a iz doba " hajduka ili odmetnika".
Ima dosta isklesanih figura i iz sadasnjeg doba i ima dosta krstova koji su radjeni jos pre 100 tinjak godina kao medjnik kamen i na njemu su stavljani krstovi. Cak ima i trigonometrijskih krstova i slicnog . Sve ovo govorim zato sto sam se susretao sa pitanjima ljudi koji i ove " znakove " shvataju ozbiljno.
Kada sa sigurnoscu kazemo za nesto da je staro i " original" onda treba da odredimo iz kog je doba i sta zanci ( ako nemamo " plan" )
Po pravilu uvek ima negde neko opis ili plan ali ako nema onda treba znati sta koji znak znaci u vecini slucajeva.
Ima negde oko 200 znakova koji se nalaze na stenama i po pravilu imaju isto znacenje od grupe do grupe hajduka. Da nebih opisivao svaki znak recima potrudicu se da kopiram SVE  znakove i postavim ih sa objasnjenjima kao sliku da bi ljudi SAMI  tumacili ono sto vide SVOJIM  ocima.
Pozdrav SVIMA
Odgovori
1. Krst na steni( ima ih nekoliko vrsta i oblika) ako je samo krst bez zavrsetaka onda je to samo putokaz za dalje trazenje dodatnih znakova. Ako ima zavrsetaka na krajevima a simetrican je onda si na pravom mestu ( okreni se u krug i nacices jos dodatnih znakova)Ako se krst nalazi u krug ima nekoliko opcija ta je to tapa , zamazano, zazidano i sl. ako li je krst veliki i u krugu onda je RIM.Ako je veeeeliki krst SIGURNO  je blizu crkva. Ako je jedan kraj duzi u pravcu tog kraja ima jos krstova.Eto samo o krstovima ima cela nauka sta ko znaci i nije sve receno ali za pocetak i ovo je dovoljno
2.Krst sa strelicom . Ima na nekoliko mesta krstova sa strelicama koje ili " biju" u njega ili iz njega. Na nekoliko mesta se pokazalo da su to iskljucivo Rimske stvari jer se po pravilu nalaze na i oko  JAKIH gradova.I uvek se nalaze dobri Rimski tuneli. Tako je i u Miljkovcu.
3.Krst sa tackama ili rupicama. Cista hajducija kada nadjes krst sa sve 4 tacke na konju si!
4. Rupe u kamenu ili "solje" ili "tacke"Ima ih od jedne pa sve do devet.Ali je bitan raspored tih rupa.....
nastavicu kasnije....
Odgovori
Rupe u steni ili solje ili tacke se nalaze skoro uvek na horizontalnom kamenu ili manje kosoj steni. sto se tice hajducija imaju sledece znacenje:
1. Jedna tacka(rupa) uvek je lepo uradjena i mala je i ide od jednog palca pa do 2 palaca u precniku .Znacenje u blizini ima predznak( mala ostava skoro uvek zamazano).
2.Ako je jedna rupa i ima crtu ispod : tu u blizini ima sakriven ulaz u pecinu skoro uvek se takav znak nalazi u pecini na mestu sa koga se vidi zamaskirani ulaz i ulazi se DOLE.
3.Jedna tacka ako je u kombinaciji sa dve crte onda je to dobro zazaidan ulaz. Ulazi se sa STRANE.
4.Ako ima uspravno crtice , bilo sa jedne ili sa druge ili sa obe strane SIGURNO PREPREKE NA ULAZU.
5.Ako je u kombinaciji sa slovom U onda je blizu grob.
Dve rupe(tacke).....
Odgovori
COVECE PA TI SI HODAJUCA ENCIKLOPEDIJA,,,,,,,SVAKA CAST,,SAMO TI I BOG ZNATE STA SI SVE PREGURAO PREKO LEDJA DOK NISI SVE TO SPOZNAO......
Odgovori
U pravu si Aco,i od mene jedno veliko BRAVO za sva ta objasnjejnja,a jos kad bi i neku sliku postavio bilo bi kompletno.To su prave teme za ovaj foruma,  a ne kojekakve gluposti koje nemaju nikakve veze sa ovom temom.Pozdrav !!!
Odgovori
1.Dve rupe u steni vrlo redak znak i uvek ide u kombinaciji sa jednim velikim krugom. Veoma vazan znak koji vas upozorava na sigurne prepreke pri ulasku ili prolasku kroz dati tunel ili pecinu.
2.Tri rupe na kamenu i ovo je redak znak ali veoma vazan za pronalazenje datih ostava. Ako su sve tri na red, u pravcu ostava je u tom pravcu ili levo ili desno ako nema dodatnih znakova. Ako su u trougo rupe onda se nalazi ostava u sredinu. Sta to znaci pa znaci da tu u okolini ima necega 3 i u sredinu toga je ostava.
Odgovori
tri rupe u obliku trougla u sredini krst sta znaci
Odgovori
Zdravo ujce
Ako si pazljivo citao vec sam napisao sta znace tri rupe a jos i krst.
Trebas zanti da nije na jednom mestu jedan znak vec nekoliko koji u kombinaciji sa ostalima resava rebus. Tako da nije jednostavno samo imati sifrarnik pojedinacnog znaka vec kombinaciju tih znakova.
kao sto sam vec na pocetku rekao malo je znakova iz doba hajducije mnooogo je njih iz vremena Rima i drugih civilizcija . Tako da ovom temom pokusavam malo da pomognem pocetnicima i onom profesionalcima koji sve znaju . 45 godina iskustva i puno citanja prave literature i mnogo ispitanih lokaliteta mi daje za pravo da kazem da su nasi preci bili sve samo ne glupi i da su imali pismo znakova koji su bili bolji od azbuke.
Nastavicu da pisem o znakovima a tek sam na 1% .Pa cu onda da se osvrnem na grupu znakova i kombinaciju istih.
POZDRAV
Odgovori
samo nastavi,svaka ti cast!
Odgovori
Velika vecina  obavestenih  nece da kaze ni objasnjenje za jedan jedini znak sta znaci a  evo  oni koji znaju mesta i znakove na terenu ce biti u prilici da  i pronadju ostavljeno.  Voleo bi da  kolege kojima sve to pomogne da trazeno  pronadju ,daju coveku ravnopravan deo  . On mora da se odvoji za njega i da  mu se preda  kao ravnopravnom clanu druzine.Samo tako ce svima savest biti mirna. 
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)