19-09-2023, 02:52 PM
Pozdrav samo pita je kako poslati slike
Ja sam nov u ovome a dosta toga sam video nasao ali nemam pojima sta znaci sta poslo bih slike pa ako moze pomoc ili sta god vec
Ja sam nov u ovome a dosta toga sam video nasao ali nemam pojima sta znaci sta poslo bih slike pa ako moze pomoc ili sta god vec
(21-11-2012, 12:55 AM)kosac Piše: Pozdrav svim forumasima tragacima onim starijim mladjim i hobistima!
Mnogo me ljudi pitaju kako da tumace znakove. Pre nego li pocnem da objasnjavam svaki znak kako izgleda i sta znaci moram da se osvrnem na pojam znaka . Mnogi tragaci starih popupt mene jos uvek svaku crtu ili saru na kamenu tumace kao "znak'. Odmah da se nesto razumemo ima nekoliko vrsta zankova uradjenih na kamenu. Jedni su uradjeni klesanjem a drugi su crtani biljnim bojama. E sada ovi crtani biljnim bojama su u 99 % slucajeva iz praistorije. a ovi klesani su 90 posto iz vremena Rima i malo posle ili pre njih. Samo 10 posto klesanih znakova spadaju iz grupe koju tragaci zovu "znakovi' a iz doba " hajduka ili odmetnika".
Ima dosta isklesanih figura i iz sadasnjeg doba i ima dosta krstova koji su radjeni jos pre 100 tinjak godina kao medjnik kamen i na njemu su stavljani krstovi. Cak ima i trigonometrijskih krstova i slicnog . Sve ovo govorim zato sto sam se susretao sa pitanjima ljudi koji i ove " znakove " shvataju ozbiljno.
Kada sa sigurnoscu kazemo za nesto da je staro i " original" onda treba da odredimo iz kog je doba i sta zanci ( ako nemamo " plan" )
Po pravilu uvek ima negde neko opis ili plan ali ako nema onda treba znati sta koji znak znaci u vecini slucajeva.
Ima negde oko 200 znakova koji se nalaze na stenama i po pravilu imaju isto znacenje od grupe do grupe hajduka. Da nebih opisivao svaki znak recima potrudicu se da kopiram SVE znakove i postavim ih sa objasnjenjima kao sliku da bi ljudi SAMI tumacili ono sto vide SVOJIM ocima.
Pozdrav SVIMA