02-10-2021, 04:42 PM
(02-10-2021, 03:24 PM)barbarevec Piše:(01-10-2021, 06:02 PM)Haidut Velko Piše: Съкровището на дядо Петър Чавдар . Аз войводата ,Димитър Чалъка, и войводата Вълчан,По Мартин ,Румяна Войвода ,Петко Чолака и Хайдут Велко . Бяхме в Манастира Свети Илия ,дето е до село Цар Петрово Видински вилает , там вътре чакахме дядо Петър Чавдар Войвода да умре от раните си . Това беше 1847 г . Поздрави от мен Х.В. и Бг
Pozdrav haidut Velko ne e tozi opis za ilinski manastir imam go I as tozi za dedo petar tozi opis e za blgaria a ilinski manastir se namira nablizu reka treska od kade begat do direklija pestera.parite se od otomanskata banka v Bitola
Здравей колега и от мен Х.В. Поздрави !
Описа който цитираш и аз го имам , показах на колегата да разбере къде е манастира Свети Илия и коя година е описа . Сега ще ти напиша и твоят опис където го пусна на колегата !
Илиенският Манастир
На юг в манастира имаше 7 бряста ,бройхме 10 крачки от храст до храст и изкопахме една дупка 7 педи дълбока . Там сложихме 3 котела на три ката . После изкопахме второ място до самите брястове . До два бряста направихме като гробове и сипахме там 60 оки злато и турихме 2 кръста . На брястовете войводата сложи пирон и една подкова за знак .... Има в описа още Дикили Таш ...После минахме Ново Село към село Раковица , и на сутринта потеглихме по старата пътека Страхата ....
Сега тази пътека Страхата ,се намира във Стара Планина ,започва от село Раковица и свършва до Железни Врати ,през цялата Стара Планина върви ... Ако е този описа който цитираш колега в помощта на другия колега ,то този опис е за Бг . Написан е от войводите Велко и Стоян ,където се били събрали повече от десет войводи и са решили да станат съюз ! Предполагам че описа който търси колегата , за Илиенски Манастир е изобщо друг ! Желая здраве и късмет на всички колеги и колежки от мен Х.В.