20-03-2012, 06:16 PM
(20-03-2012, 04:13 PM)APIS link Piše: Medjutim izgleda da nasi istoricari sto vise kopaju to vise maglu prave da sakriju i ovo malo svetlos sto skilji na kraj tunel.Pozdrav Apise dobri doma?ine,
Ma ne nerviram se ja-nemam zašta nego ovi naši šiljokurani zahvaljuju?i ovim našim savremnim istori?arima,kao što i sam kažeš ili pogasiše svetlost ili prave neku novu svetlost koja ne mere da gori. Na žalost ti šiljokurani se podvedu pod takvim istori?arima i slede ih u današnja vremena, a ot toga fajde nema, samo krvi do kolena vidosmo. Zato i zbog toga ne volim da se oko tih stvari lju trve i raspravljaju. Da bude ve?e zlo jadnici nisu turili glavu u neku drugu knjigu,koju su pisali neki neutralni istori?ari nego se rukovode našim "modernim" istori?arima.Svaki istori?ar sadašnjeg vremena gleda kako da prekroji tu istoriju prilago?avaju?i je sadašnjem trenutku i ulizivaju?i se masi od nje naprave ?udesa: te najstarije narode na nekim prostorima,te ovo te ono.... Zato sam i skrenuo pažnju da ovakva tema nije za ovde. Ima raznih usijanih glava koja,rukovode?i se ovim "savremenim" istori?arima idu u neku krajnost,tobož znaju i upoznati su sa nekom istorijom. Brate Apise, to su najteži slu?ajevi. Jadnici neznaju, zahvaljuju?i tim "savremenih" istori?arima ni svoju istoriju unazad par stotina godine a kamoli da se vrate unazad nekoliko hiljada godina!!! Pitaj ih kako se zvao njihov ?ukun deda, dve tre?ine njih nezna da ti kaže,ali zato istoriju nacije zna od pre nekoliko hiljada godina? Pitaj takve iz naših krajeva od Pirot pa do Dunav kako se prezivao njegod deda ima da ti kaže da se prezivao (uzimam primer moga prezimena) -Jovanovi?, naše Piro?an?e bi reklo Min?i?! E, nije ta?no i po tome uvidiš koliko je njegovo znanje o bližoj istoriji od samo nekoliko stotina godina devauiralo. Moj se ?ukundeda prezivao Jovanov a ne Jovanovi?. Ono "i?" nam je svima nama, a posebno onima koji su nekada bili i pripadali Vidinskom pašaluku, Miloš Obrenovi? izdatim dekretom promenio prezimena i po sili zakona nas prekrtiše da svi budemo na "i?" i da trajno dobijemo prosrpska prezimena.