24-03-2018, 11:00 PM
zanimljiv mod. to implicira da ti 555 radi od 8 do 9,6 khz, i da na pin 5 CD4024 imaš 250 do 300hZ; zar nebi bilo jednostavnije da si umesto što si dodo jedno kolo više, 4024, iskoristio 4060 kao RC oscilator na tih od 8 do 9,6 khz, i delitelj koji ti odgovara, pin 5/32 i pin 7/16 za signal što vodiš na prekidač IC7D!? e sad je pitanje šta bi se desilo sa širinom inpulsa posle deljenja, rekao bih da bi bila 50-50%, i koliko bi to bilo dobro za drajver zavojnice. koliko sam shvatio bitan je i odnos "ispunjenosti" ciklusa. jer ti na samom 555 možeđ da postigneš koju oćeš frekvenciju, i tih 250-300., kao i da biraš odnos ispunjenosti ciklusa. tako da nisam siguran kolko je ovo dobro rešenje, osim što možda ima nekog smisla promeniti frekvenciju zbog 4066 IC7D.
da napomenem da nikad nisam bio u kontaktu sa ovim igračkama, osim što sam pre par godina počo da gledam šeme, pa zabatalio, i evo sad sam se baš zainteresovo i oću da napravim jednu igraku da vidim kako to radi., pošto si već ovo pravio, kako zvuči sa ovim modom, sobzirom da IC7D prekidaš sa frekvencijom /16 od frekvencije oscilatora?, ili da kažemo frekvencijom dvostruko višom od frekvencije na sondi!?
edit: haha! zamalo da mi promakne da je kod šeme što si okačio frekvencija drajvera sonde 17-18hz po kalkulatoru!
da napomenem da nikad nisam bio u kontaktu sa ovim igračkama, osim što sam pre par godina počo da gledam šeme, pa zabatalio, i evo sad sam se baš zainteresovo i oću da napravim jednu igraku da vidim kako to radi., pošto si već ovo pravio, kako zvuči sa ovim modom, sobzirom da IC7D prekidaš sa frekvencijom /16 od frekvencije oscilatora?, ili da kažemo frekvencijom dvostruko višom od frekvencije na sondi!?
edit: haha! zamalo da mi promakne da je kod šeme što si okačio frekvencija drajvera sonde 17-18hz po kalkulatoru!