11-09-2013, 08:10 PM
Kao totalni pocetnik, nemam pojma o traganju. Bilo bi super ako bi neko od iskusnih tragaca (sto vise to bolje) nama pocetnicima malo olaksao posao Konkretno me interesuje kako prepoznati teren koji je moguce nalaziste? Ja probao i uglavnom isao kao muva bez glave... Aj ovde, aj onde, ali sve je to nasumice... Voleo bih da znam kako da dok tumaram po brdima i dolinama prepoznam mesto na kome vredi pokusati sa pretragom.
Pozdrav ekstremista.Evo moj primer kako bi trebalo da postupis.Kao prvo trebalo bi da imas na umu da li zelis ovim hobijem da se bavis razonode i zabave radi ili ozbiljnije
1.Ako ti je to samo iz zadovoljstva,po meni nebi trebalo da mislis gde ces tragati.Teren u tom slucaju nije vazan za nalaz.Takodje bi trebao imati jedan prosecni jeftiniji detektor i to je to.
2.Ako bi se bavio ozbiljnije ovim hobijem trebas imati na umu sledece:
Ne bi trebao tragati na oznacenim arheoloskim objektima,na privatnom zemljistu bez odobrenja vlasnika.Vazno je i za prepoznavanje terena poznavati ako ne dobro onda solidno istoriju proslih vremena.Da li se na nekom odabraanom terenu nesto u proslosti dogadjalo(ratovi),da li je bilo po zapisima i kazivanjima neka gradjevina i sl.
Vazno je zbog toga nabaviti bolji ako ne i skuplji detektor.I po meni od svih ovih stvari mora se imati na umu da li je otkriveni cilj javljen u zemlji mozda eksploziv i sl.
Pravi trgac treba podesiti diskriminaciju na najmanju meru i biti siguran da detektor svira na cilj a ne na zemlju.Onda uspeh nece izostati.