Proso je dubinac i livadu i preko kamenja ali nista, mada ovo kamenje je bilo tako lepo poredjano da smo ga jedva pomerili, nakon pomeranja kamenja vise aparatom nisam probao , preko 4 tone stena je pomereno, svakako hvala na predlogu sasazivkovic.
Ovako je izgledalo sklopljeno,pa kad je pomeren prvi kamen ovaj u obliku zvezde ispao je ovaj manji sa klesanim znakovima ,to je ovaj odma iza njega, kad je malo raskopano iza kamena sa znakovima pojavio se ovaj slicne velicine sa strelicom i slovom (L) klesanim na njemu kao i na onom sa znakovima i kad je konacno oslobodjen i ovaj najveci iz kog raste ovo drvo i malo raskopano oko njega ispod njega a u pravcu strelice sa treceg kamena pojavila se neka kao ploca , nesto ravno i tu sam stao, doduse debela mi burgija bila a i busilica na benzin otkazala saradnju ...
U pravcu znakova sa drugog kamena kao i u pravcu strelice sa treceg kamena na nekih 1000 (M) metara nalazilo se Rimsko groblje kako kazu neki stari ljudi , teren je sav valovit kad se traktorom predje preko njega, ispod groblja na nekih 300 metara se nalazila se Rimska crepana u kojoj jos uvek ima ostataka crepova nekakvih, parcica i slicno te kad na tom terenu ovce pasu kako kazu seljaci *ne moz se vodu napiju*
Ovakvog kamenja u okolini nema pa je moguce da je doneseno i sklopljeno na ovom mesto, na kraju zasto bi neko sa 2t kamenom (onaj prvi kao zvezda) pokrio ili sakrio ova sledeca dva sa klesanim znakovima ... :o
Pri samom radu i otkopavanju ovog kamenja u zemlji sam naiso takodje na parcice neke grncarije , neke tanje kao od neke posude a neke bogami i deblje kao od nekih crepova
Ови знакови на камену су ти римски.И ја сам пронашао такве сличне знаке на једном камену који је био близу до другог камена и на коме је био знак који означаво затворену римску гробницу.Ти знакови што су слични као они твоји су били исклесани на ону страну камена која је била у земљи али на жалост и ја нисам могао да их растумачим.Али углавном ради се о Риму и код тебе и код мене.
Evo mog misljenja, mozda ti pomogne da razmislis mozda u drugom pravcu.
Koliko vidim, lokacija je do ili dol koji se kosi ili se nekad sigurno kosio, pa s tim u vezi, svo kamenje koje se nalazilo na livadama je sakupljeno na jednom mestu kako ne bi pravilo problem kosacima tj. kosama, eventualno rasporedjeno po medjama da se zna sta je cije. U svakom slucaju, pronasao si mapu isklesanu na kamenu, ali taj kamen nije na svom originalnom mestu 100%. Znaci, siri pogled na okolinu, promeni lokaciju sa koje posmatras teren - izdji iz dola.... Nadam se da sam ti bar malo pomogao, sto neko rece, ukljuci sive celije....
Puno srece, pozdrav
(10-09-2014, 10:49 AM)GoldMonster link Piše: Evo mog misljenja, mozda ti pomogne da razmislis mozda u drugom pravcu.
Koliko vidim, lokacija je do ili dol koji se kosi ili se nekad sigurno kosio, pa s tim u vezi, svo kamenje koje se nalazilo na livadama je sakupljeno na jednom mestu kako ne bi pravilo problem kosacima tj. kosama, eventualno rasporedjeno po medjama da se zna sta je cije. U svakom slucaju, pronasao si mapu isklesanu na kamenu, ali taj kamen nije na svom originalnom mestu 100%. Znaci, siri pogled na okolinu, promeni lokaciju sa koje posmatras teren - izdji iz dola.... Nadam se da sam ti bar malo pomogao, sto neko rece, ukljuci sive celije....
Puno srece, pozdrav
poz postiji verovatnoca da si upravu,ali koliko mi se cini reko je da je odkopavao kamenje to jest da je neko sklanjao kamen sto bi ga zakopao ili postoji mogucnost da je zemlja nadosla i pokrila ih u svakom slucaju treba svaka solucija da se proba..
Hvala svima na komentarima i misljenjima.
Kamen kako kazu starosedeoci tj kamenje nikad nije pomerano, koliko mogu da se sete najstariji mestani, kako oni tako i iz price starijih od njih. Pricali su da je to "stanovnik" (kamen koji je tu oduvek ili kako kazu "poraso" je tu) medjutim pogresili su, prilikom raskopavanja videlo se da je to neko vrlo pedantno poredjao, zapravo obelezio (isklesao) pa poredjao. Nekad je tu bila suma kako kazu, a sada su neke njive malo navise ali kamenje nije pomerano niti su to zemljoradnici sklanjali zbog rada, a zemlja je mogla da sidje godinama nesto malo ali ne toliko da bi prekrila kamen od 2.20 metra s obzirom da je sam sklop kamenja na kosom terenu.
Ne kazem da je nemoguce ali iz prica mislim kao sto sam napisao.
Ostaje da se ovi znaci protumace pa da se krene dalje , ukoliko neko ima ideju ...
Jos jedna ploca na nekih 40 metara desno od kamena u pravcu strelice, kasno sam je pronaso posto je zemlja zatrpala da bi je proverio aparatom (koji inace ne posedujem)
U ovom kamenu u udubljenju je bio kamen sa klesanim znakovima pa pritisnut kamenom u obliku zvezde od 2 tone, a mozda i vise.
Srecno svima i Ziveli.
Mada i ovo je zanimljivo , bar mi se cini da jeste ;D
To je kamen koji je sve zaklapao, mislim prvi od 4 u nizu za sada
Moguce da je priroda napravila ovako lepo ali slozicete ser da je svakako interesantno :o
Pozdrav i srecno svima
ovi znakovi su verovatno nekad bili iznad zemlje,nego je zemlja nadosla ja koliko znam niko nije zakopavao znakove oni su sluzili kao orentacija a ovako ispod zemlje,nije nista cudno sto ih pokrila zemlja kad danas moze toliko vode da unisti neko nasilje sto nebi mogla da donese i zemlju preko njih,po slikama koliko sam video znakovi se nalaze u podnoziju livade,znaci zemlja je dosla od gore mozda je nekad i tu bilo poplavljeno mesto...