Ocena Teme:
  • 3 Glasov(a) - 3.67 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tumacenje znakova
Pozdrav samo pita je kako poslati slike

Ja sam nov u ovome a dosta toga sam video nasao ali nemam pojima sta znaci sta poslo bih slike pa ako moze pomoc ili sta god vec

(21-11-2012, 12:55 AM)kosac Piše: Pozdrav svim forumasima tragacima onim starijim mladjim i hobistima!
Mnogo me ljudi pitaju kako da tumace znakove. Pre nego li pocnem da objasnjavam svaki znak kako izgleda i sta znaci moram da se osvrnem na pojam znaka . Mnogi tragaci starih popupt mene jos uvek svaku crtu ili saru na kamenu tumace kao "znak'. Odmah da se nesto razumemo ima nekoliko vrsta zankova uradjenih na kamenu. Jedni su uradjeni klesanjem a drugi su crtani biljnim bojama. E sada ovi crtani biljnim bojama su u 99 % slucajeva iz praistorije. a ovi klesani su 90 posto iz vremena Rima i malo posle ili pre njih. Samo 10 posto klesanih znakova spadaju iz grupe koju tragaci zovu "znakovi' a iz doba " hajduka ili odmetnika".
Ima dosta isklesanih figura i iz sadasnjeg doba i ima dosta krstova koji su radjeni jos pre 100 tinjak godina kao medjnik kamen i na njemu su stavljani krstovi. Cak ima i trigonometrijskih krstova i slicnog . Sve ovo govorim zato sto sam se susretao sa pitanjima ljudi koji i ove " znakove " shvataju ozbiljno.
Kada sa sigurnoscu kazemo za nesto da je staro i " original" onda treba da odredimo iz kog je doba i sta zanci ( ako nemamo " plan" )
Po pravilu uvek ima negde neko opis ili plan ali ako nema onda treba znati sta koji znak znaci u vecini slucajeva.
Ima negde oko 200 znakova koji se nalaze na stenama i po pravilu imaju isto znacenje od grupe do grupe hajduka. Da nebih opisivao svaki znak recima potrudicu se da kopiram SVE  znakove i postavim ih sa objasnjenjima kao sliku da bi ljudi SAMI  tumacili ono sto vide SVOJIM  ocima.
Pozdrav SVIMA
Odgovori
Dali mozda neko zna sta znaci cela strela u pecini u pravcu gde se zavrsava pecina

Sta znaci strela u pecini na dnu gde je zavrsetak pecine siljati deo okrenut ka kraju pecine
Odgovori
(24-11-2012, 08:43 PM)kosac Piše: 1.Dve rupe u steni vrlo redak znak i uvek ide u kombinaciji sa jednim velikim krugom. Veoma vazan znak koji vas upozorava na sigurne prepreke pri ulasku ili prolasku kroz dati tunel ili pecinu.
2.Tri rupe na kamenu i ovo je redak znak ali veoma vazan za pronalazenje datih ostava. Ako su sve tri na red, u pravcu ostava je u tom pravcu ili levo ili desno ako nema dodatnih znakova. Ako su u trougo rupe onda se nalazi ostava u sredinu. Sta to znaci pa znaci da tu u okolini ima necega 3 i u sredinu toga je ostava.

Kosac
Dali mozes da mi.kazes
Sta znaci strela u pecinu
Vrh strela ide ka zavrsetku prcine
Odgovori
Sta znaci ovo kosac

Sta znace ove

.......

I ovo isto

,,,,,,.

.......

,,,,,,,

.......

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
Neznam druze da li ima nekog od ove stare garde!
Odgovori
Imam neki znak. Trebalo bi mi objasnjenje ako moze?

(02-02-2024, 01:19 AM)Tum Piše: Imam neki znak. Trebalo bi mi objasnjenje ako moze?

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
Pozdrav,jedna molba ako može objašnjenje šta znače pet rupe u nizu isklesane na steni,unapred hvala
Odgovori
Pozdrav prijatelju nasao sam X uokviren u kvadrat neznam kako sliku da ti posaljem da mi pojasnis malo
Odgovori
Postovani, 

Vise detalja? Da li strela ima pera? Da li ima crtice gdje su pera predvidjena? Ako mozete postaviti sliku, mozda bi vam mogli vise pomoci. LP
Odgovori
Postovani,

Kosaca nema odavno. Zao mi je, i ja bi' volio ga kontaktirati ako je ziv. Imao je neprocjenjivo i zavidno znanje iz ove oblasti. Steta sto to nekome nije prenio. Probacu ti pomoci, ne zamjeri mi, ako ne budem tumacio kako treba, jos sam u fazi prikupljanja izvora, literature o simbolima. Mnogo krugova obicno oznacava jezero. E sad kad je u pitanju mnogo rupa u kamenu, ima nekoliko tumacenja:

- pronadji tekucu vodu na obali jezera(izvor, potok)
- blago je u vodi ili ispod izvora
- nadji najmanji krug i izmjeri distancu prvog do njega, pravac je od manjeg kruga.

Slobodno me ispravite ako nadjete drugacije tumacenje. Lijep pozdrav.

Kosac je pisao o tome, 5 rupa u nizu predstavlja tunel, pecinu, ili se obicno nadju u pecini. kad naidjes na skretanje od 120 stepeni trebao bi da bude sledeci znak. pravac je lijevo ili desno u nizu tih 5 rupa. ako je neka od tih 5 rupa, 1 ili 5 najmanja, onda trazi u tom pravcu...

Kosac je davno napisao ako nadjes krst sa 4 tacke to je cista hajducija i na konju si. Gledaj tu negdje okolo. Obicno se ide istocno od krsta. ili izmjeri krake, idi u pravcu duzeg.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 7 Gost(a)