Zakopano blago - Skriveno blago

Autor Tema: Da li ima razlike???  (Pročitano 6148 puta)

grotagold

 • Gost
Odg: Da li ima razlike???
« Odgovor #15 poslato: Vreme 11:10:15 datum 04.04.2014 »
sta mislite za minelab 505 sa dve sonde kakav se pokazao ,deluje mi interesantno mozda ga pazarim

Za te pare (kako gde uglavnom oko 500 evra) nudi dobre osobine ali nemoj da se nadas da sa njim nadjes nesto sto trazis u dubljim slojevima zemlje. Naprosto analogija kaze "veca sonda-veca i dubina" pa se usput potrudi da nabavis i vecu sondu za njega.

grotagold

 • Gost
Odg: Da li ima razlike???
« Odgovor #16 poslato: Vreme 11:42:59 datum 04.04.2014 »
Pi detektori jesu za dublje ali nemas diskriminaciju i vrlo su nestabilni sto se rada tice o mineralizvoanih podrucja i da ne pricam...,vfl naravno ne moze da ide u tu dubinu to stoji ali je sigurniji za pretragu povrsinsku DD sonda jeste za diskriminaciju samo sto se sa DD sondom dublje nalaze parice i predmete nego sa obicnom sondom jer jeste da moze sa njom dublje da trazi jer dozvoljava vecu dubinu usled veci sensetivity lose sam se izrazio da bi bilo sto prostije da ne zbunim nekoga ko je na pocetku....evo i primer :http://www.treasurequestxlt.com/community/index.php?threads/testing-the-new-8-5-x-11-dd-coil-on-the-ace-250.43040/ ,ovde se vide razlike u dubini ...ali opet sve zavisi od velicine predmeta :) ground balance ako se iskljuci mada ja to ne mogu kod moj garrett jer je automaski nastelovan a i kada bi mogo nebi bilo pozeljno jer mora da ima taj jedan tipican zvuk da bi radio kako treba inace pokazuje lose stvari i dolazi do greske....mada ovo sam reko za gareta drugi modeli nisam ukljucio u ovaj moj komentar .

...Tima..kako si objasnio coveku tako ce i da te razume  ;D Svako ima svoje iskustvo i ja to vrlo cenim a da ne postupam tako nikad nista nebih ni znao ! Ja sam bio precizan u objasnjenju , kratak i sazet osim sto nisam naveo da je to iskustvo sa Minelabom GPX 5000 . Stabilniji aparat na svim zemljistima jos nisam drzao u ruci od njega !!! Nebih da se ponavljam jer na forumu vec ima tema o njemu ali stojim iza recenog da se sa MONO SONDOM nalaze predmeti u vecoj dubini (ali nema diskriminacije)! A uzgred budi receno i bez obzira na vrstu i velicinu sonde diskriminacija na vecim dubinama je vrlo diskutabilna. Mozda postoji aparat a da ja za njega neznam koji ce na recimo 1m da odredi precizno o kojoj se vrsti metala radi.
Da se ponovo obratim gore pomenutom kolegi sa jednim savetom: Dragi prijatelju. Moja je predpostavka da zelis da trazis neke ostavke na dubinama do 2 metra. Ima i takvih ali su one retke osim ako se neradi o prirodnom erozivnom delovalju zemljista tokom duzeg vremenskog perioda. Na kosinama brda gde kisa spira zemlju predmeti su vremenom plici nego sto su nekada ostavljeni ali pak u dolini velika je verovatnoca da ce se predmeti naci i dublje od ostavljenog jer vremenom se zemlja na tim mestima talozi i samim tim povecava se dubina. Da sad ne drzim predavanje jer je to posebna tema da sublimiram gore receno: Skoro sve iole vece ostavke (tipa kazanceta , bakraca , cupova...) ostavljene na nekim lokalitetima nisu bile dublje od 1-1,2 metra ! Samim tim i svi iole bolji i jaci aparati ce bez problema da ih detektuju. Sto se tice mineralizovanih terena dobiveni signali se uvek proveravaju iz vise pravaca (unakrst) pa ako je recimo signal sleva u desno jasan a sa desna u levo nejasan i sa prekidima ili ga naprosto nestane to je mineralizacija. Ako pak signal sa svih strana i polozaja bude konstantan i bez prekida onda se radi o nalazu. To je osnova svakog tragaca koju treba i mora da zna. Srednja vrednost vlaznosti zemlje je najbolja za pretragu: kada je zemlja vlazna ali ne i potpuno vodena kao i jako suva zemlja daju slabije dubinske detekcije. Ova prolecna zemlja je zato najbolja za pretragu a samim tim i za rad  :D 8)

rimljanin

 • Guru

 • Van mreže
 • *****

 • Lični tekst
  SVE CE TO NAROD JEDNOG DANA POZLATITI!
Odg: Da li ima razlike???
« Odgovor #17 poslato: Vreme 22:36:01 datum 07.04.2014 »
lepo zboris Grota,lepo receno.slazem se potpuno...vidi se ko je danima vitlao aparat u ruke.ali sto jest jest mineralizacija oce da bude nezgodna i ko je ne prepozna,muke zive ::)

labtec1

 • Profesionalac

 • Van mreže
 • ****

Odg: Da li ima razlike???
« Odgovor #18 poslato: Vreme 18:52:16 datum 24.10.2014 »
Tacno je da PI detektori sa vecom sondom imaju vecu dubinu ali je uvek problem nositi sondu recimo 1x1m na terenu pogotovo sto mi tragamo po veoma losim i nepristupacnim terenima uraslim u zbunje