Zakopano blago - Skriveno blago

Autor Tema: Еленско блато  (Pročitano 1665 puta)

koce123

  • Hobista

  • Van mreže
  • ***

Еленско блато
« poslato: Vreme 00:16:50 datum 24.09.2013 »
Една легенда зборува дека во месноста Еленско блато, еден километар источно од село Негрево, постоела стара населба во која живееело племето Елини. Тоа било словенско племе, а луѓето биле доста крупни со изразито долги нозе и раце. Со налетот на римјаните на овие простори, племето било прогонето и не се знае каде заминало, а населбата била спалена. Покрај оваа населба постои стар манастир кој исто така бил разрушен од римјаните.
....................................
Чул некој за ова нешто ? Фала