Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ezero Plackovica na planinata Plackovica - Radovis R.Makedonija
hanterTongueošto dobro poznaješ taj teren dali znaš gde i dan danas JURUCI čuvaju ovce i imaju trlo i sada su sagradili i kuče ?
Odgovori
Normalno mesto se zove kodja bair a malo vise dolazi prvo selo alikoc
Odgovori
Poprecizno sto tocno te interesira okolu toj teren znaci ,zvano mesto ili ?
Odgovori
DEVIČI VIR,bunar sozidan so bel i so siv kamen,toa ne e vo seloto kako što vikaš toa e gore vo planinata,tamu isega živejat tie luge ,tamu e doždovnjako i deviči vir ima i neštokako nepravilen kukast krst so godina 17..,tamu za vremeto e bila ulogorena francuska vojska,dali imaš slušnato nešto za ova?MULEŠKI GLAVI ?
Odgovori
Kolega BrankoV, da li se pominje prosečen kamen, žuta stena, kamen "torba"?
Naravno pitao sam Branka, ali i ostali ako ste po ovom pitanju prepoznali nešto iz vašeg opisa za DEVIČI VIR budite slobodni da se javite.
Odgovori
ja sto trazim nije po hajducke opise vec je plan doso 1953 godine iz azije, najverovatnije je aleksandrova riznica......pozdrav
Odgovori
Pozdrav Probuse na plackovica ima 2 mesta devicin vir 1 e zrnovsko ( kocansko) 2 radovisko i na 2ta e imalo dozdovnici no za zal i 2ta sa unisteni kaj edniot e mal dozdovnik so godina na nego vo blizina krs na koj edna strana mu e bila zasilena ot kade sto 1978 bugari imat izvadeno 3 tovara a bunarot i pesterata sa za zal pod voda ima vestacka brana na toa mesto preku dol mesto zvano prepish e imalo ot nadvor so beli kamena 2 muleski glavi no i oni sa pot voda za toa mozes da prasas stari luge ot zrnovci a drudiot e radovisko mesto vrba no i tamu e minirano pret 30 -35 god ot vojskata na JNA kade imat zaginato 1 oficer i 5-6 vojnika im paga tavanot pa taka go minirat vlezot no i den denes nad vlezot kaj sto e padnat tavanot na ridot mestoto e propadnato blizu e imalo riba a blizu ribata virgina no sa i oni unisteni no ot ona selo sto pisav u prethodniot post ova e sosema na druga lokacija no isto i vamu e imalo jurucki sela koj denes ne postojat nego ima samo zidini .mnogu ubav teren i zanimliv
Odgovori
Branko v kako pises za ovaj dokument je tacno  za aleksandar dolazio covjek iz hrvatske sa original dokumenat  njegov deda je bio kapetan titovog broda galeb ot gde je ukrao onaj dokumenat koji mu je dao gadafi licno na tito .ali mozda nije isto to sto imas ti i ovo pozdrav.
Odgovori
Ja mislim da je Naser upitanje.....
Odgovori
hanter:jas zboruvam  za Radoviško,za Kočansko ne sum slušnal deka postoelo takvo nešto.
Jas mislam deka i den denes postoi trloto što go održuvaat jurucite,a toa e na vlezot vo magazata.
Ima razno razni prikaski i kažuvanja od narodot.Navistina se spomnuva JNA i so namera e napravena voena vežba za da se najde taa magaza 1954 godina no togaš ne e najdena.So razgovor so lugeto,a tamu se bile samo ovčarite im e kažano da go baraat doždevnjako i taka započnuva taa prikaska.
Eden od sinovite na Jurucite odi vo vojska i steknuva eden drugar i mu se poveruva i mu raskažuva što i kako se slučilo,i taka ovoj počnuva da ja brka taa rabota.Od čovek na čovek nešto doznava i poleka počnuvaat da vleguvaat vnatre,no bidejki glavite se vagaat nesmeat da odat ponatamu.
Slučajno jas i eden moj drugar doznavme za taa rabota preku eden naš prijatel od Strumica koj za žal sega e počinat i otidovme vo edno Radoviško selo kaj očevidecot.Toj ne sakaše ni da razgovara so nas i taka nie na dvorot i togaš dojde majkamu i po malku razgovor se pogodi deka e od našite kraevi-Kratovsko,i taka taa go zamoli da ne ne vraka nazad i togaš razgovaravme.
So pomoš na  edni luge od Grcija mu kažavme kako da vleze i što može da se zeme,a toa beše vagančeto što stoeše na masata i imaše nešto vo nego.Nie ne dobivme ništo od toa,tie prodolžija sami da rabotat.
Neznaejki kako se spušta tavanot toj paga i zaginuva eden od sinovite na ovčarot.
No da nedolžam mnogu potoa samiot gazda na magazata ja minira i ja zarušuva od razno razni uceni.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)