Teme: 7
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Postovani g.Branko,
da li mozete da pojasnite tvrdnju da Raskovnik trazi danak u krvi?Do sada nisam naisao na tu informaciju ni u teoriji a ni u praksi,pa me interesuje ako mozete da nam potkrepite to nekim zapisanim predanjem,legendom ili pak cinjenicom iz iskustva kopaca.
S postovanjem,
Vudi Alen
Slazem se sa komentarom da ova situacija oko "DANKA U KRVI" ne da nije do sada postojala kao informacija vec smatram kao obicnu glupost..bez ljutnje ...molim unapred
Teme: 13
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pre petnaestak godina razgovarao sam sa Gašparom u njegovoj kafani u Poljani i on je onda rekao da raskovnik treba da se čuva u živi i da se ne zloupotrebljava jer ima običaj da se sveti gazdi. Na Suvoj planini na Divnoj gorici bio sam prisutan kada je tragač kompletirajući sve što mu treba za akciju tražio od čobanina Josifa da mu obezbedi raskovnik na način koji sam opisao u postu, pomoću ježeva, inače može i slično, pomoću kornjače. Josif je okrenuo glavu da mu prijatelj tragač ne vidi lice, koje se smrklo. Nešto je škripalo, nakon desetak minuta kada se tragač udaljio pitao sam čobanina u čemu je stvar. Bio je ljut i besan jer ga je dugogodišnji drug stavio na veliko iskušenje. Rekao je da raskovnik traži kompenzaciju u krvi. Bilo mu je krivo što je tragač, kojeg inače dobro poznajem,mogao i sam da tako nađe raskovnik, ali nije bojeći se da ne bude povređen, već je njega izabrao za žrtvu ! Skoro sam u Nišu slušao gospođu koja je pričala kako je energično odvraćala muža koji se bavi istraživanjem skrivenih stvari da ne koristi raskovnik jer se plašila da se nešto loše ne dogodi njihovoj deci.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
U knjizi Srpska čudesa je tekst "Potajne sile čudesnog rastinja" autora Nikodija Spasića. Evo odlomka : " A na negdašnjim parazitima karavanskih puteva od Anadolije do Skoplja i Prizrena, Novog Pazara i udaljenog Sarajeva,najviše su jecale majke čija su deca odvođena u prokletu Osmanliju i pretvarana u janičare. I tada, u to pusto vreme, blažio se bol žena i dece ženskim Strašnikom i muškim Raskovnikom. Govorilo se : "Strašnik strah goni,majka suze roni,Raskovnik pati,dete da pamti".
Od svih priča "DANKA U KRVI" ova zaslužuje da bude zapisana u magiji biljaka jer sam je čuo u Novom Pazaru od čoveka iz Stambola po imenu paše srpskog porekla. Isprva sam posumnjao u njegovo kazivanje ,ali mnogo dana kasnije sam shvatio da je najistinskija", etc.,piše između ostalog Nikodije Spasić.
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
U seriji napisa o potrazi za skrivenim blagom niški dnevni list Narodne novine objavio je i tekst "Moćni raskovnik" koji je napisao Jovica Vasić. Evo odlomka iz prvog dela : "Što se tiče tragača, oni o raskovniku govore pre svega kao o moćnom čuvaru skrivenog blaga, koji može i da ubije. Raskovnik, dakle, po verovanju ne retko predstavlja smrtnu opasnost za tragače. Kao što ima opisa u kojima su (pre svega usled brojnih prepisivanja) kletve namerno ili nenamerno izostavljene,tako postoje i opisi u kojima nije posebno naznačeno da je neka skrivnica pod zaštitom raskovnika (a najčešće je reč o magazama-velikim ostavama).Ukoliko tragač za skrivenim blagom uđe u magazu u kojoj je raskovnik,a ne zna za to, može da oseti razne neugodnosti(malaksalost,otežano disanje, jaku glavobolju,povećan krvni pritisak, ubrzan puls).Ako je neiskusan pa ne prepozna uzrok svojih tegoba,već nastavi da se kreće u sredini pod jakim dejstvom raskovnika, ishod može da bude fatalan, tvrde tragači.
Ukoliko tragač i shvati da je u magazi raskovnik (govorimo o slučajevima kad se on ne pominje u opisima), time je put do skrivenog blaga samo delimično prokrčen.I onda kada je u opisu naznačeno da je skrivnica pod zaštitom raskovnika,mora se štogod uraditi da bi se njegovo dejstvo neutralisalo.
Prvi raskovnik je, navodno, u Srbiju došao preko Jerusalima i Carigrada. Iz Carigrada je ponet za nekog hodžu u Nišu, ali ga se na tom putu dokopao Pop Martin. Raskovnik je bio toliko moćan da je na putu od Carigrada ubio nekoliko Turčina iz pratnje karavana. Ovaj raskovnik je bio nezabiolazan u crnoj magiji. Zahvaljujući njemu Pop Martin je i uspeo da sebi produži život na 130 godina".
Tako je objavio Vasić u Narodnim novinama.
Teme: 7
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Postovani g.Branko,
hvala Vam na odgovoru.Uz duzno postovanje ja nevidim ovde dokaz da Raskovnik trazi krvnu zrtvu od onog ko ga poseduje sem tvrdnje ovcara(neomalovazavam tu osobu time vec samo navodim).
Takodje uz duzno postovanje prema legendarnom Gasparu to sto je on rekao da se mora cuvati u zivi je najveca glupost,jel bi upravo ziva unistala Raskovnika....on se cuva u crnom vinu u kutiji od drveta oblozenoj pcelinjim voskom.Gaspar je namerno mistifikovao pricu o Raskovniku,te nema ga kod nas te imaga na Bliskom Istoku,te on ga ima,te sve bi resio samo da ga ima.Koliko znam on nije imao Raskovnik,bar ne onaj pravi,a Raskovnika nema na Bliskom Istoku ali ga ima kod nas."Rodjak" te biljke je Mandragora koja se koristi na zapadu.
Drga prica koju navodite mislim da kazuje da se Raskovnik pored jos jedne biljke koristio kao "utesitelj" a ne kao neka opasna biljka koja trazi krvnu zrtvu.Krva zrtva se spominje u tekstu ali je jasno da nije povezana sa Raskovnikom.
Zadnja prica govori da je on opasan kao cuvar mesta i da moze da naudi ali to nije isto kao traziti krvnu zrtvu od vlasnika,vec on ovde cuva blago od drugih a vlasnik ga je tu postavio.Mislim da je ova prica najbliza istini sta Raskovnik zapravo radi.
Moram reci da se i potraga za Raskovniko mistifikuje.Jeste da ga je tesko naci,ali moze se naci i bez jeza i kornjace ako znate mesta na kojima raste.
S postovanjem,
Vudi Alen
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Tako je, Raskovnik *se cuva u crnom vinu u kutiji od drveta oblozenoj pcelinjim voskom*. Jer, kada bi se cuvao u flasi crnog vina,tako silan, lako bi izasao na kraj sa obicnim pampurom kojim je zatvorena flasa sa vinom u koje je potopljen.
Teme: 26
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Raskovnik se NE cuva u crnom vinu, on se 'kupa' u istom u odredjenim vremenskim terminima
pozdrav svima . evo i da ja nesto napisem o raskovniku, neko pomenu pokojnog Borka travara iz svrljiga koga sam licno poznavao i kao dete njemu pomagao i bio cesto kod njega i cudio se onolikim ljudima iz bivse juge koji su trazili pomoc . Borko je bioskroman i veoma inteligentan covek a za njegov raskovnik posto se pise o istom znam iznam da je sahranjen zajedno sa njim . on je raskovnik imao iapod desne ruke to jest ispod pazuha ,pod kozu ,to sam cak i Video licno par puta ali on nije pricao o tome valjda je hteo tajnu da cuva za sebe ,kako ljudi kazu kad se raskovnik izvadi iz zemlje mora se staviti pod kozu na neko mesto Koje nije vidljivo na primer izmedju nogu ili ispod pazuha i onda ste postali braca . pa ne kazu ljudi dzaba "dovedi mi brata da otvori vrata" e sad ko to tako poseduje moze moze cuda ciniti .eto iz mog skromnog znanja a, sto se tice biljke raskovnik ona se moze Naci ima je na staroj planini raste u kameni to jest pukotini i izgleda stalo kao cvelika ko me razume zna o cemu pisem ljudi u svrljigu iskopaju po neku biljku donesu kuci i cuvaju u saksiju kao cuvara familije i zastitnika kuce ima muski i zenski . neodoljivo podseca na coveka i zenu sa svim atributima moguce je cak videti nokte na prsim ,inace je koren sivo bele boje. veliki pozdravsvim kolegama.
(04-08-2013, 11:10 AM)luda1966 link Piše: ... Borko je bioskroman i veoma inteligentan covek a za njegov raskovnik posto se pise o istom znam iznam da je sahranjen zajedno sa njim . on je raskovnik imao iapod desne ruke to jest ispod pazuha ,pod kozu ,to sam cak i Video licno par puta Да ли бисте били вољни да објасните ово "под кожу"? Ако сам добро разумео, њему је практично имплантиран Расковник?
Ако није превише индискретно, занимало би ме у каквим сте приликама били у могућности да видите Расковник испод коже?
Да ли је користио Расковник у лечењу, пошто је био травар?
Питам с најбољим намерама. Све најбоље
|