Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odmetnici na Staroj planini
  Nesto malo da prozborim o zacetku odmetnika na Staroj planini.Naime jos u vremenu Cara Dusana , zbog njegovog cuvenog zakonika .Bilo je mnogo odmetnika koji su pobegli u planine da bi izbegli kaznu.Tako sam dosao do podatka da je negde u njegovo vreme  bilo oko 4500 odmetnika. Tako da je to mesto bilo vekovima steciste odmetnika secikesa i raznih drugih prestupnika.
Kada je Feliks Kanec zadnji put prosao kroz Srbiju jedino nije smeo da ide u taj deo planine. Jedino u tom delu planine nije bilo blizu sela tako da su se nalazili skoro na nicijoj zemlji. To je bitno zbog toga, da se zna, u vreme Turaka postojao je danak u krvi. Naime ako se neki zlocin dogodi u ataru nekog sela nezavisno ko ga je pocinio seljaci tog sela su ispastali. Tako da su sami seljaci prijavljivali odmetnike(hajduke). Jedan od primera je i pljacka koju je izveo Karastojan .Kada su Turci u Lukanji boravili u kuci uglednog gazde. Stojan je naredio seljacima da mu ujutru jave sa  brda  podizanjem kape  kojim putem ce Turci krenuti. Ako krenu nicijom zemljom on ce ih napasti . Tako je i bilo.Znaci da je i on znao da nesme nauditi svom narodu.
Jos jedan slican dogadjaj se dogodio  kada su hajduci njih 114 koji su boravili u predelu Mirice izveli istu pljacku.
Tradicija odmetnika i njihov kodeks se strogo postovao i znalo se ko i kada sme da napadne Turke. Tako da su velike pljacke uvek  bile daleko od sela a kamoli gradova. Pored gradova su pljackali bogatije sunarodnike kao i sada. Tu su se Turci vrlo tesko mesali .
Pozzzz
Odgovori
citao sam ja Kanicevu knjigu, on pominje neko mesto na staroj planini gde je opasno proci jer se tu skupljaju 'opasni' hajduci.
u sustini ni turci staru planinu nisu imali nikad podpuno pod kontrolom, uvek je bio neki slobodan dzep ili slobodna teritorija.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)