Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ARNAUTSKO ZLATO
Na granici sa Turskom na Jugu srbije na turskoj strani zivelo je nekoliko siptarskih porodica od kojih je jedan bio vrlo bogat,drzao je zlataru u obliznji grad,a neposredno u blizini kuce imao je i mehanu.Zlato je drzao u zemlju u nekoliko tepsija.Razboleo se i prevezen je u bolnicu u Skoplje gde ga je posetila cerka kojoj je rekao mesto gde se nalazi blago,posle cega je umro.
Zbog rata koji je uskoro otpoceo /1912-balkanski rat porodica je morala da se iseli neodnevsi nista iz zemlju.
Tako je to i ostalo do danasnjih dana, licno sam cuo pricu od sina te zene koja je bila cerka kojoj je umro otac u skoplju i kojoj je rekao za mesto.
Nazalost pre par godina ona je umrla a nije pokazala mesto sinu.
Blize objasnjenje,mesto dogadjaja je krajnji jug Srbije granica sa Turskom.Znam gde je bila mehana ali ne i gde su bile njihove kuce pretpostavljam ali nemogu pouzdano da utvrdim ako neko ima neku mapu iz tog doba gde bi moglo da se registruje naselje sa Turske strane neka me kontaktira
Odgovori
Granica je bila mnogo blize nego sada.Sve sa one strane je bilo tursko
Moras mi reci koji deo ti treba karte i iz koje godine
Imam karte iz 15-16-17-18-19-20.veka
Javi se...
Odgovori
Dodatna informacija za Grants
do pocetka I Balkanskog rata 1912 god granica je bila u Ristovac sa Srpske strane i u Zbevac sa turske strane - mislim u pogledu zeleznickog saobracaja jer na turskoj zeleznickoj stanici taj siptar je imao mehanu/restoraciju.
Ziveo je u blizini mehane ali na zalost nemogu da lociram tacno mesto bio sam na lokaciju za koju sumnjam da pregledam i imalo je ostataka opeke,grncarije ali ipak ne u toj meri da sa sigurnoscu mogu da kazem da su bas tu bile kuce
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)