11-07-2015, 01:02 PM
Lepo bi bilo da postavite sam tekst zakletve kao i sam ritual da svi vidimo .Tako bi i lakse dali misljenje.
Hajducki kodeks
|
11-07-2015, 01:02 PM
Lepo bi bilo da postavite sam tekst zakletve kao i sam ritual da svi vidimo .Tako bi i lakse dali misljenje.
11-07-2015, 01:12 PM
Postovani g.Apise,
nazalost nemogu da to postavim jel se nepitam samo ja,a upravo zakletva onemogucava da se o tome prica.Ono sto mogu da kazem je da je zakletva u ime Boga i zaklinje se na vecnu vernost i cutanje a daje se u prisustvu svih clanova druzine.Ritual i zakletva su jednostavni i svakom iskrenom verniku i postenom coveku bliski jel se i tu pominje slican kodeks kao sto je g.Kosac postavio.Mislim da ljude neplasi toliko pominjanje penala ako se prekrsi zakletva vec jednostavno ljudi nezele obaveze i vole da imaju mogucnost da vrdaju i muljaju pa time i varaju. S postovanjem, Vudi Alen
02-06-2017, 07:15 PM
Dugo nisam bio i sada vidim da je tema slabo obradjivana.
Niko nikada nije trazio od nikoga da se zakune(barem sa mnom u grupi jer ako neko to ne nosi u srcu on MOZE I LAZNO DA SE ZAKUNE). Ovo je preporuka ljudskosti i verovanja nasih starijih kolega i cak hajduka. A ako neko ne moze da prihvati neku od ovih tacaka ili sve tacke, misleci da ne moze da ih ispuni ili da su zastarele niko ga ne tera da se kune .Ja bih se licno pitao sta je sa mnom ako npr. ne mogu da podelim sa nekim ko naidje ili bi trebalo da ga oteram ili....? [glow=red,2,300]SVE SE NOSI U SRCU [/glow] [glow=red,2,300]Ovo sam ponovo pokrenuo jer me je jedan kolega pitao sta se to dogadja sa potomcima necistih!!![/glow]
05-06-2017, 12:53 AM
Ne znamo tekst zakletve i da li je u duhu nase pravoslavne vere, sta ako ima sektaske premise, to bi samim tim bilo bogohuljenje!!!??? Uglavnom se slazem sa g. Amater1.
|
|
|