03-02-2018, 03:12 PM
(30-01-2018, 09:51 PM)sajrus link Piše: Milane,nisam imao priliku da ispitujem stenu od cega je sastavljena da bih mogao da ti kazem cega ima sve u njoj... Savet sam dobio od jednog coveka koji se bavi profesionalnim iskopavanjem bunara i u svojoj karijeri je naletao na razne prepreke koje je resavao na razne nacine. Jedan od tih nacina je bio i ovaj. Naravno covek je vrsio ekperimente na ovu temu i zna nesto. Tako da sam ja pojurio neke kontakte i od fabrike(hemiska industrija za djubriva ili kucnu hemiju,u Srbiji AZOTARA PANCEVO) nabavio AZOTNU KISELINU KOJA JE ZAVRSILA POSAO. Video snimak koji svedoci od rezultatu je veceg formata pa ne moze da se okaci. A sad ako sam ja dobio nesto drugo i oni slagali mene da je azotna kiselina omda i ja lazem vas.
@sajruse, ja ne bih želeo da ti mene nikako pogrešno da shvatiš. Ni ti a ni ostali koji sve ovo čitaju. Sasvim je nebitno i manje važno kako, gde i na koji način si nabavio koncentrovanu azotunu kiselinu. Ima je svakako u prodaji i ja sam veoma lepo napisao kako se i čak kakvom pakovanju ona može nabaviti. Opet nabavka je najmanji problem. Problem je jedino Vašeg opisanog efekta te kiseline što ja sporim i ništa drugo. Ostavio sam prostora da ova kiselina možda ima efekata jedino kod nekih ekskluzivnih slučajeva gde je u nekim stenama priutna ogromna količina nekih metala, i naveo sam kojih, sa kojima ta kiselina svakako reaguje i na sobnoj temperaturi. Kiselina rastvara te metalne čestice koje stenu čini kompaktnom i naravno ostatak stene je nakon rastvaranja metalnih čestica ronljiv i ima onda efekata koje ste opisivali. Problem je što ovakav efekat ovom kiselinom se ne može primeniti UNIVERZALNO za ma koje sedimentne stene koje ne sadrže u sebi veliku količinu nekih metalnih čestica.
Da bi Vi svi ove moje tvrdnje proverili, najbolje je uzmite i nabavite malo te koncentrovane kiseline, odlomite veoma male komade više vrste stena , stavite u jednu staklenu laboratorijsku čašu , uspite kiselinu i videćete da li je ta kiselina razorila komade tih stena do nivoa da su sada postale krte ili da ih je kiselina "omekšala" !? Odgovorno Vam tvrdim da se to neće desiti. Izvolite neka neko od Vas uradi, kako je @Pehina rekao jedan najkraći video snimak koji će propratiti ceo eksperimenat i objavite ga ovde.
Znači komadi stena i kiselina bez ikakvog predgrejavanja na ma kom rešou, već ostaite 3 sata da ti komadi stena odstoje u kiselini.
Prosto da prostije ne može da bude i da se svima potvrde ovi navodi na koncentrovana azotna kiselina ima efekata u razbijanju stena.
Unapred se zahvaljujem u koliko neko ovde objavi tako nešto i demantuje moje tvrdnje o efektima ove kiseline na sedimentne stene.
Srdačan pozdrav.