21-01-2011, 06:15 PM
Lepo je sto neko ko ima ovako dragocene karte zeli da ih podeli sa ostalim clanovima ovog foruma. Ja imam neke iz 1955 a odskora koristim i ove na netu. Sto se tice Crvene lokve moguce je da se nikad nije ni nalazila na nekoj topografskoj karti vec da su taj naziv dali sami hajduci i koristili ga samo u medjusobnoj komunikaciji . Problem je sto je to jedini toponim koji se pominje. U jednom spisu na koji sam naiso a koji opisuje mesto koje neverovatno podseca na planove za Crvenu lokvu pominje se i Orlovik i Strkovik kao neki vrhovi ali sam od samog pocetka sumnjao da se radi o nekom falsifikatu pa tome nisam pridavao narocitu paznju . Medjutim nikad se nezna mozda se bas ova mesta nalaze na tim tvojim kartama. Inace ovo mesto je interesantno zbog toga sto se tu pominje zlato u obliku poluga ,kako bi smo mi to sada nazvali , a u originalu pise ,,zlatni prutici" koji na sebi imaju neku,, saru ". Ova sara je najverovatnije neka oznaka ili zig topionice.(ovako sam bar ja sve to razumeo a mozda se radi o necem sasvim drugom) Pozdrav