11-08-2011, 11:54 PM
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post na forumu, inace forum sam pronasao tako sto sam tragao za iformacijama o opstini Cuprija. Po mom misljenju ovaj kraj je jako bogat nalazistima, prvo ispod grada se nalazi rimski grad Horreum margi, samo deo ovog lokaliteta je iskopan, oko jednog ara povrsine, a grad se prostire na mnogo vecoj povrsini. Sa druge strane cuo sam price o Turskom drumu koji je prolazio ovuda, na putu su se nalazila pojila, jedno od njih je i na Vezirovom brdu kraj Cuprije, takodje u jednom selu na mestu gde postoji izvor i ge se predpostavlja da je Bilo poilo ljudi su pravili vikendice, prilikom kopanja temenja nalazili su svasta, od novcica, glinenih i kamenih figurica, do grobnica, ranije je neko vrsio iskopavanja na toj lokaciji na parceli koju je kupio, uzeo je neke radnike i prekopali su teren do dva metra dubine ima jos dosta prica, mene interesuje da li je neko od vas istrazivao o ovim lokacijama, da napomenem da me interesuje i lokacija Jagodine, Paracina, Despotovca... Ja sam cuo mnogo prica, za neke znam da su istinite. Pa hajde da razmenimo iskustva ako se neko interesovao za ovo podrucije.