03-04-2016, 02:11 AM
Mislim da je dosta toga vec receno o ovoj temi. I na ovom forumu sam puno procitao. Kao izvor su korisceni raznorazni opisi i planovi. Uvazene kolege ce se verujem sloziti sa mnom,ako kazem da u svakom opisu ima neke istine,ali da nijedan nije u potpunosti tacan. Ja bar na tacan nisam naisao. Buduci da sam iz tog kraja poreklom od malih nogu sam slusao price... Neki ljudi znaju cak i imena par ljudi koji su ulazili u smokovu dupku. Svi su ubrzo potom umrli i svi pricali istu,vec poznatu pricu o tome sta im se desilo unutra... Meni je bila zanimljiva prica o jednom pokusaju u kome je ucestvovala i tadasnja milicija... Posle neuspeha i smrti coveka koji je usao,kazu da je tadasnji nacelnik sup-a naredio da se taj ulaz zatvori... Kakav god da je mehanizam koji je ubio te ljude,ostale clanove poduhvata je toliko uplasio da niko nije hteo ni po koju cenu da bilo kome kaze lokaciju ulaza kroz koji su pokusali da udju. Pre nekoliko godina sakupila se ekipa ljudi veoma iskusnih u alpinizmu,speleologiji i u jos po necemu... Ekipa spremnih i hrabrih ljudi sa dosta dobrom opremom. Jedan od njih mi je pricao kasnije da su usli,ali da tamo nema nicega. Po njegovom misljenju to je 'drzava odradila'... Sa velikim uvazavanjem prema tim ljudima,ja se ne slazem sa njima. Razlozi su mi sledeci. Nista ne moze da se uradi tako tajno da mestani tog kraja ne saznaju. Pa jos ako se uzme u obzir kolicina zlata koja se,po opisima i planovima tamo nalazi,ne mogu poverovati da je bilo ko uspeo da 'ocisti' smokovu dupku u takvoj tajnosti da niko to ne vidi niti cuje o tome. Takva jedna expedicija,po mom misljenju ne bi mogla proci neopazeno. Prema tome,mislim da legenda o smokovoj dupki produzava da traje