Teme: 16
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pozdrav . Ovo su osnovni normativi kojih bi se svi trebali pridrzavati na terenu.Isto stoji u svakom uputstvu koje se dobija uz moje detektore.
Poželjno je obratiti pažnju na poštovanje lične svojine drugih:
• Uvek pitati za dozvolu u slučaju da se traganje vrši na tudjoj imovini
• Ne zagadjivati životnu sredinu na mestima gde vršite pretragu
• Uvek zatrpavati rupe za sobom-ne narušavati zivotnu sredinu
• Poštovati zakone i ostale zakonske normative države u kojoj tragate
• Ne tragati na zakonom zašticenim mestima
Nadam se da svi vec znate ove osnove,jer da bi sutra od nase drzave bili priznati kao hobi - tragaci ,ovo je osnovno sto se mora postovati.
Pozdrav...............fixxx
"Prvi savet o verodostojnosti necega bio bi - verujem samo onome sto vidim ili isprobam - sve ostalo je pod sumnjom. U ovom hobiju mnogo je korisnije biti pesimista"
- Ko poslusa ovaj savet , ustedece sebi dosta para i uzaludno tracenog vremena - Zeljko M.
Teme: 16
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Pozdrav.Salu na stranu , ja sam samo obican covek i svestan sam da ja sam ne mogu promeniti kolektivnu svest nasih tragaca. Samo se nadam da nisam jedini koji ovako razmislja. Inace ce vlasti nastaviti da nas proganjaju kao najgore lopove,sto niko od nas nije.Barem ja tako smatram.
fixxx
"Prvi savet o verodostojnosti necega bio bi - verujem samo onome sto vidim ili isprobam - sve ostalo je pod sumnjom. U ovom hobiju mnogo je korisnije biti pesimista"
- Ko poslusa ovaj savet , ustedece sebi dosta para i uzaludno tracenog vremena - Zeljko M.
Teme: 10
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
[quote author=fixxx link=topic=616.msg3835#msg3835 date=1316623653]
Pozdrav.Salu na stranu , ja sam samo obican covek i svestan sam da ja sam ne mogu promeniti kolektivnu svest nasih tragaca. Samo se nadam da nisam jedini koji ovako razmislja. Inace ce vlasti nastaviti da nas proganjaju kao najgore lopove,sto niko od nas nije.Barem ja tako smatram.
fixxx
[/quote
Potpuno se slazem sa tobom.Ovaj hobi treba shvatiti kao i svaki drugi i postovati pravila ponasanja
Koja crna etika kad je ovo po zakonu republike Srbije nelagalno? Pa mnogi,ovde,bi poklali i vlasnike imanja da kojim slucajem znaju da na tom imanju postoji nesto vece....sta je Vama ljudi,koja etika?Po nasem validnom zakonu,ovo sto mi radimo je cista piraterija i nista vise? Stavite prst na celo pa kazite ovde na forumu,koliko Vas je zaista predalo ono sto je naslo drzavnim ustanovama? Sve se plasim da cim nadjete nesto,odmah potrcite do muzeja ili policije u Vasim mestima i predate sve nalaze sa osmehom na licu? Manemoj !
Pehina11420;Ono,sto bih ja dodao jeste da je ne fer misliti da su svi lopovi i zlikovci...Drugo,kakva drzava takvi i ljudi.Zato je i tragcaka etika na losem nivou.
Jer da je drzava regulisala zakon ovog tipa arheologije ,i da su izasli na fer nacin prema ljudima koji se time bave ,ti tragaci ne bi bili takvi kakvi jesu.
Cinjenica je da JA nisam cuo da je tragac ubio vlasnika imanja ,ili bilo koga...
Da...cinjenica je da nije bilo ubistava (do sada poznatih) od strane tragaca prema vlasnicima poseda iliti imanja , ali je i cinjenica da je bilo pokusaja sa suprotne sytane , tj od strane vlasnika da zaprete kojim metkom , motkom , vilom ili bilo cim drugim ako naidju na nepozvane goste na svom posedu..I LJUDI SU POTPUNO U PRAVU !!! sto je zapravo posledica gore pomenutog razloga nepitanja vlasnika za odobrenje ! E sad , sasvim je druga prica odnosa hobista tragaca izmedju sebe. U tim odnosima u najmanju ruku je bilo netrpeljivosti do granice fizickih nasrtaja i neceg jos goreg. Takvih primera ima na stotine a raznog su oblika dejstva i metoda zastrasivanja i primena fizicke sile. O podmetanjima , cinkarenjima , spijuniranju do laznog predstavljanja pod patronatom drzavnih sluzbi i udruzenja do onih drugih grupa i grupica sone strane zakona pod firmom zastite istog ili ne...sve jedno je !
Sto se tice napada na tragace ,u pokusaju istih da im rovare po imanju...Ima razloga da se tako vl.Ponasaju,a opet tu ima malo mentalnog sklopa,+ neregulisan
odnos drzave prema tragacima.I,sta se desava tragaci pouceni ne verovanju prema drzavi ,tako vidi i seljake ,i svet oko sebe,pa shodno tome tako i pristupaju.
Tiho,nevidljivo,otkopaj i begaj.Sve u svemu drzava kako god zna TREBALA bi da donese zakon koji bi odgovarao ,kako tragacima,tako i drzavi ,i seljanima koji bi
dozvolili na njihovom posedu da se vrse takve radnje.Ovako zbog nemarnosti drzave neko moze stradati,ako vec nije.