Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jonsko polje staticki elektricitet
Zdravoi interesuje me da li je nekome poznat taj fenomen ili sta vec.
Naime dali je moguce da se pomocu sprave ili kako neki nazivaju Lokatora, otkriju zakopani metalni predmeti.
U pitanju je elektronika koja reaguje na staticki elektricitet i jonsko polje stime sto se po zvuku razlikuju te dve stvari.
Pitam da bih znao da li to vredi nesto i dali vredi da se sa njome seta po polju u nadi da ce nesto locirati.
Pozz i zamolio bih da ako neko zna nesto o tome ili koristi tako  neki slican instrumenat da svoje misljenje.
Pozz
Odgovori
Pozdrav.Pisano je u literaturi da se detektorom za jonsko polje otkrivaju negativni joni.Međutim to nema nikakve veze i ne može da se upotrebi za otkrivanje metala.Moguće je takva detekcija metala ali na sasvim drugom principu.
Odgovori
E brate Relko trazim odogov na to koji je drugi princip.Ako znas molim te odgovori mi.
Posto metal koji je dugo zakopan u zemlji(mozda 20 i kusur godina minimum), oko sebe stvara jonsko polje, sto bi narod rekao goro vatra, takodje gde je Jonsko polje stvara se Staticki elekricitet, gde se registruje struja izmedju 3 i 4 volti.
KOJI JE TO DRUGI PRINCIP.
Pozz io sve najbplje zelim
Odgovori

Zdravo Dekisa.Ajde velim da napisem nesto sto znam o jonskom polju sto ga ti zoves.Nakratko to ovako ide.Lokatori koji rade na principu molekularno frekventne diskriminacije zasnivaju se na tome da svaki elemenat ima svoju sopstveni frekvenciju i ako ima neki aparat da emituje tu njegovu frekvenciju negde u njegovoj blizini , onda se taj elemenat pobudjuje  da on pocne da zraci  na toj frekvenci i stvara se veza  u pravoj liniji izmedju aparata i elementa koja moze da se detektuje sa L-antenama.E sada dolazi ono sto ti nazivas jonsko polje t.e. svaki zakopani metal narocito ako je u zemlji dugo vremena zbog na pr. oksidacije i raznih drugih faktora stvara oko sebe jonski oblak t.e. oblak od njecovih jona koji je pojava elektrickog karaktera i koji se nalazi u zemli tu negde oko zakopanog predmeta.On zbog zemljinog magnetnog polja  moze da se premakne od predmeta.I ako sada sa lokatorom veza se uspostavi sa jonskim oblakom koji naravno ima istu f kao i predmet , onda si locirao jonski oblak a ne predmet, i mozes da kopas ali badava.Druga greska koja moze da nastane pri ovakvom lociranju je ta da zlato ima istu f  sa zelezom koje oksidira u zemlji (FE2o5) i aparat ce locirati izmedju drugo i zelezo koje rdja.A pak srebro ima istu f sa ugljem tako da ako stavis na srebro on ce locirati i cumur sta mi kazemo t.e ugljenisano drvo u zemlji.Ovako to je nakratko sto znam , ako te vise interesuje pitaj i za iskustva sto znam reci cu ti, makar da puno kolega imaju veliku skepsu prema lokatorima.
Odgovori
Hvala i tebina odgovoru druze Managir.Ovako L antene ili Raslje traze mnogo treninga i iskustva ali znam da rade nesto doduse ja sam zardjalo gvozdje nalazio sa njima i Supljine u zemlji vezano za supljine pratio sam ih iznad zemlje i stalno bih dosao do neke otvorene rupe od Jazavca ili nebitno neke zivotinjke.Vezano za frekvenciju to mi i nije toliko strano ali imam neki uredjaj koji pored ostalog meri i frkvenciju.Nisam uspeo da izmerim nista iduci na teren.Jedino sto sam uspeo jeste da sam taj uredjaj koji je fabricki kombinovao sa jednim mojim rucni rad.Tada sam uspeo da na nekim mestima naidjem na jednosmernu struju jacine u zavisnosti negde od 3,2 volti do nekih 3,5 volti.Sta bi to moglo da bude.
Isto mogu da na tom mom uredjaju prikljucim slusalice i tada ne nekim tackama cuje se pucketanje u slusalicama veravatno zbog tog slabog napona struje.
Mislim da je Jonsko polje povezano sa Frekvencijiom i statickim elektricitetom, odnosno da sve to ide u paketu.
Koristio sam i modifikovanu verziju Zahorija koji isto nije los.Mislim da i on radi na jonskom polju, frekevenciji i statickom elektricitetu.
Trenutno sam nabavio jedan uredjaj probao sam ga dva puta na terenu( govorim o lokatorima celo vreme) daje mi dosta signala ali nisam poneo detektpor da to  i proverim.Videcu sta je u pitanju i sta u stvari locira.
Pozz

Odgovori
Kolega mangir,

rezonanca se ne uspostavlja sa "jonskim oblakom" vec sa metalom(predmetom). Svaki metal ima razlicitu frekvencu, ne postoje 2 ista. Jedini uzrok sto svi grese oko MFD jesu frekvence metala, zlato nije na 5-5,6kHz kao sto neki proizvodjaci MFD tvrde. Zbog toga i vecina uredjaja uopste i ne funkcionise. To sto pise MFD(Molecular Frequency Discriminator) znaci da ti komercijalni uredaji rade na nivou molekula, a rezonanca se moze uspostaviti na razlicite nivoe, pa cak moze biti i mehanicka.
Odgovori
Ako sam razumeo ,,moji,, lokatori koji rade na principu jonskog polja i statickog elektriciteta ne bi mogli da lociraju plemenite metale.
Ili bi locirali plemenite metale ali ne u smislu da tacno pokazu na tacku vec u nekom sirem krugu oko predmeta sto zavisi od same velicine zakopanog predmeta a  ujedno sto je predmet veci to je i veci taj oblak jonskog zracenja oko predmeta.
ILI TAKVI LOKATORI NEMAJU NIKAKVIH DODIRNIH TACAKA SA LOKATORIMA ZA PLEMENITE METALE.
Ja se izvinjavam neznam da li sam razumeo dobro niti dali sam dobro postavio pitanje.
Pozz

Odgovori
Ne mogu ti lokatori da nadju ama bas nista ,neznam sta se time mlatite  Big Grin ;D ali ljudi se uvek nadaju necem ti lokatori su isto kao verovati da je zemlja cetvrtasta .
Odgovori
(03-02-2017, 09:31 PM)nugets link Piše: Ne mogu ti lokatori da nadju ama bas nista ,neznam sta se time mlatite  Big Grin ;D ali ljudi se uvek nadaju necem ti lokatori su isto kao verovati da je zemlja cetvrtasta .

Upravo tako. Nema tu vajde od tih skalamerija. Da je suprotno,da nesto vrede,zasto bi onda velike kompanije radile preskupe,probne busotine,da bi nasli lezista zlata,zar nebi koristili te,"lokatore" i sebi smanjili ulozen trud i novac u busotine,koje idu i do par stotina metara dubine?
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)