Evo u prilozima pogledajte o čemu govorim... Ovo su našli pri kratkom "ispitivanju" područja, kao "da vidimo da li je vredno tu raditi"... kada su počeli da rade tu se prekinuo snimak, i sledeća scena je pokazivanje "ulova"... ajde da kažemo da je
maksimalno sat vremena prošlo... Treća slika je slika pola grama zlata kao referentna vrednost...
I bez uvrede, ali sigurno neću bacati petarde i prskati suzavac ako medved krene da me napada ;D Jeste, postoji poseban sprej za medvede ali on je mnogo jači, i baca mlaz dužine 10 metara u prosečnim vremenskim uslovima... što je dosta razdaljine između osobe i medveda, može se reći i da je to "bezbedna razdaljina", ali koliko ja znam taj sprej se kod nas ne može naći, a običan suzavac je mnogo slabiji i po "ljutini" i po dužini mlaza, i obični suzavac prska jedan tanak mlaz koji bi se morao ciljati medvedu u njušku i oči - što je relativno mala meta i ako uzmemo u obzir da medved trči prema tebi 10 metara u sekundi i glava mu se pomera gore dole... da se pristojno izrazim: nagrabusio si ;D A taj sprej za medvede prska mnogo širi mlaz, maltene oblak...
A što se tiče petardi, razumem da ima smisla ako pokušavaš da oteraš životinju, ali u slučaju da je to ne uplaši, ili još gore: ako je razbesni još više, a nemaš ništa osim petardi, opet si u problemu... Radije bih poneo pušku, pa jedan u vazduh, drugi u metu...
Koliko ja znam, naše otrovnice (šarka i poskok) ne provode mnogo vremena oko vode, već se ili "sunčaju" negde na otvorenom, na stenama obično, ili su zavučene u rupe i ispod kamenja krijući se od iste vrućine... Ali to mi i nije tolika briga, jer kao što kažeš: čizme, i računam da ću nositi neki štap kojim ću šarati ispred sebe u koliko ulazim u duboku travu i slično, a nosiću i rukavice i biću pažljiv pri okretanju kamenja i paziću gde guram ruke
A što se tiče starih ljudi, nije da ih podcenjujem zato što su stari, već ih opravdano podcenjujem haha ;D Šalim se... ali i ne šalim se u isto vreme... Većinom na tim snimcima i reportažama možemo videti kako oni rade i sa kojom opremom rade - većina njih još koristi one stare drvene ispitke sa glatkom površinom, neki vidim samo grumenčiće traže, sitno verovatno vraćaju u reku, i kopaju na nekim "random" mestima, i plus: koliko osoba u tim godinama može materijala prevrnuti na dan... verovatno ne mnogo u odnosu na nekog od nas ovde.
No, ja tako govorim jer su moje ambicije i očekivanja mnogo veća, i ne vidim tu ništa loše
Svestan sam da postoji mogućnost da ću nalaziti tako po gram-dva na dan, ali zašto bih se zadovoljio sa time (pa i u glavi), kada mogu sa učenjem i istraživanjem da sebi povećam šanse... I nije mi problem reći da ti stariji ljudi ne znaju šta rade... kakve veze ima što su stari, mogu i 400 godina da imaju što se mene tiče, ako ne znaju znanje, ne znaju ;D Nama internet omogućava mnogo lakši pristup informacijama i prirodno je da ćemo znati mnogo više od tih ljudi, s' obzirom da možemo naći savete hiljada i hiljada isto toliko iskusnih... i zašto to ne iskoristiti... Pitaj samo nekoliko ljudi oko sebe šta misle o zlatu i ispiranju i o tome da li treba da ideš tamo... dobar deo će ti reći da si budala i da nema tamo ništa i "da ima tu nečega svi bi išli"... ne bi svi išli, baš zato što svi tako razmišljaju, a ovi koji to rade ti kažu "gram na dan ako imaš sreće" ili "dva grama ako imaš sreće"... neki kažu "0,2 - 0,3 na dan" - mislim se: koga lažeš čoveče, ne bi ti izlazio i gacao po reci i lomio leđa za 0,2.
A osim toga poznajem jednog čoveka kojem je baš profesija nalaženje zlata i on po Balkanu "raducka" da tako kažem, verovatno više iz zabave, a osim toga vodi ekspedicije u Južnoj Africi i radi kao posrednik za iznajmljivanje zemljišta tamo za otvaranje rudnika itd. E sad, on poseduje više firmi po Balkanu i okolini, u Srbiji ne poseduje, ali zna srpski jezik, i čuje se sa ljudima odavde, čak i drži kurseve preko interneta za ispiranje zlata (mislim da su besplatni, ako neko želi mogu ga uputiti, ma da je onako: početnički... ja kad sam video nisam bio zainteresovan jer sam verovatno sve to već znao tada), i za jednog čoveka mi je rekao da je svojeručno, dakle sam, samo sa ispitkom isprao kilogram zlata za dva meseca... I verujem mu, na osnovu svega drugog što sam gledao... A rekao mi je i za neku četvoricu, koji su isto tako ispirali, i za mesec dana su pola kilograma isprali - što je opet okej para, ali toliko su isprali zato što su ispirali sa tanjirima od glatkog lima... Dakle znanje je moć, i neću nikoga držati kao autoritet ili svetinju zato što je bio tu pre mene, ako jednostavno nešto ne ume... Gledao sam neka dva starija čoveka iz Hrvatske, lopatom bacaju materijal na
ravnu ploču, i onda nečim što je od prilike čaša na štapu sipaju vodu od gore... I oni isto uspevaju, i ne krivim ja te ljude ni za šta, i ne govorim da su glupi, nemam ništa protiv njih (čak šta više - hvala im što su svojim neznanjem nama ostavili mnogo zlata ;D), ali neću ni reći da su autoritet ili da znaju više od mene ;D
No, sad sam i samog sebe prevazišao u dužini teksta, ko pročita: svaka mu čast ;D Pozdrav svima.