Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skidanje pozlate
#1
Ljudi jel zna neko kako se skida pozlata sa nekog materijala...koja se kiselina koristi...?
Odgovori
#2
Jedan od nacina:

Proces skidanja pozlate vrši se u
plastičnom sudu veličine koja treba
da odgovara predmetima koji
će se tretirati.
Sud se puni rastvorom sledećeg sastava:

-Sumporna kiselina 1,0 litar
-Destilisana voda 40 cm3
-Glicerin 3 cm3

Katoda (-) je od tankog olovnog
lima a predmeti sa pozlatom su anoda (+).
Naravno, predmeti sa kojih se skida pozlata moraju,
svaki od njih da imaju dobru vezu sa pozitivnim
polom jednosmerne struje, napona
oko 6 V.
Prevlake od pozlate se ne rastvaraju već
se skidaju i padaju na dno suda u obliku finih ljuski.
Malo metala koji je bio pozlaćen prelazi u rastvor,
a pošto je proces veoma brz potrebno je samo nekoliko
sekundi da se pozlata skine.
Ljuspe pozlate se skupljaju sa dna suda i potom se
rafinišu da bi se dobilo čisto zlato, pošto pozlata skoro nikada
nije od čistog zlata.
Odgovori
#3
(07-01-2015, 02:19 AM)Timpolok link Piše:Jedan od nacina:

Proces skidanja pozlate vrši se u
plastičnom sudu veličine koja treba
da odgovara predmetima koji
će se tretirati.
Sud se puni rastvorom sledećeg sastava:

-Sumporna kiselina 1,0 litar
-Destilisana voda 40 cm3
-Glicerin 3 cm3

Katoda (-) je od tankog olovnog
lima a predmeti sa pozlatom su anoda (+).
Naravno, predmeti sa kojih se skida pozlata moraju,
svaki od njih da imaju dobru vezu sa pozitivnim
polom jednosmerne struje, napona
oko 6 V.
Prevlake od pozlate se ne rastvaraju već
se skidaju i padaju na dno suda u obliku finih ljuski.
Malo metala koji je bio pozlaćen prelazi u rastvor,
a pošto je proces veoma brz potrebno je samo nekoliko
sekundi da se pozlata skine.
Ljuspe pozlate se skupljaju sa dna suda i potom se
rafinišu da bi se dobilo čisto zlato, pošto pozlata skoro nikada
nije od čistog zlata.

Timpolok moze malo detalja,koncentracija kiseline ili link...
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)