Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Srbi nisu Sloveni i čiji je naš jezik
#1
Jezik nije pouzdan pri odredjivanju porekla. Mnogi narodi danas govore jezicima drugačijim od njihovih predaka. Pomoću jezika i istorije je uopšte teško nešto dokazati. Ono što neko uzima kao istorijski izvor može da bude plod mašte, proizvoljnosti, neznanja ili falsifikat.

Najtačnija slika porekla jednog naroda se može dobiti putem haplogrupa. U tom smislu istraženi su svi narodi Balkana izuzev Crnogoraca. Prema tome stanovnici Hercegovine, Bosne, Srbije, Dalmacije i Makedonije su Dinarci (Iliri ili kako vec neko hoće da naziva). Njihova izvorna haplogrupa je I1b* originalno nastala na podrucju Hercegovine. Slovenci, Hrvati i narod Severne Grcke su Sloveni.

Srbi dakle genetski nisu Sloveni.

Kada su Ćirilo i Metodije u devetom veku počeli da šire pismenost medju dinarski narod, kao jezik su odabrali slovenski koji se govorio u Solunu i oko Soluna.
Prevagnula je solunska varijanta zato što je bila bliža Ćirilu i Metodiju, tj. jezik zapadno panonskih Slovena bi morali više da proučavaju, a za to verovatno nisu imali vremena.
Taj jezik Ćirila i Metodija je postao crkvenoslovenski i bio je dominantan u pravoslavnoj crkvi. Taj jezik je bio usmeren i ka Bugarima (koji su takodje prihvatili slovenski jezik a neslovenski su narod).

Mi ne znamo koji je stari srpski jezik.  Nasa haplogrupa je izvorna balkanska (dinarska) a govorimo jedan od slovenskih jezika a autotohni smo balkanski narod nastao pre 20 000 godina.
Mozda bih licno voleo da Srbi imaju vise od velikih indoevropskih (svejedno R1b zapadnoevriopskih ili R1a slovenskih) haplogrupa ali egzaktna istraživanja pokazuju da to nije slučaj tj. Srbi se ne mogu smatrati Keltima niti Slovenima.

Ono što je medjutim bitno shvatiti je da jezik ne odredjuje poreklo.



Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Poruke U Ovoj Temi
Srbi nisu Sloveni i čiji je naš jezik - od bili - 06-01-2015, 03:26 AM
Odg: Srbi nisu Sloveni i čiji je naš jezik - od APIS - 06-01-2015, 10:36 AM
Odg: Srbi nisu Sloveni i čiji je naš jezik - od MisterNo - 29-11-2015, 12:13 AM

Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)