Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CRKVA SV.KOZMA I DAMJAN
#11
Dekisa to što tražiš nije u Niškoj okolini,Grotagold ti je lepo opisao predeo. Crkva nije na brdu nego pod brdom i obnovljena je pre par godina i sad je tu manastir. Po nekim za mene neproverenim pričama nadjen je deo blaga ali ima još toga u relativnoj blizini. Inače ovo je od Niša udaljeno više desetina km. Jedan naš kolega me je pre par meseci pitao za to mesto ali njegov opis se nije poklapao sa stanjem na terenu.
Odgovori
#12
Despot9 ovo pisenije pocinje od sela koprivnica Niška ide na istok ka mestu Koznica pa odande dodjosmo na visoko mesto kod crkve sv:kozma i Damjan.Ja iskreno ne znam gde senalazi ta crkva pošto nije pisano u kom delu  samo da su sa tog mesta Koznice otišli na jedno visoko mesto gde se nalazi mala crkva sv.Kozma i Damjan, a nije data tacna lokacija ili blizina sela.
Dati su zvana mesta i oznake u kolini Koprivnice i kod mesta Koznice i u samoj okolini Crkve.
Ako znate nesto od oznaka u okolini Koprivnice/tu se navodi pecina/ ili mesta Koznice pišite na PP.
Pozz
Odgovori
#13
kozma i damjan podnozje Stare Planine ima moze biti i to
Odgovori
#14
U selu kosmovac,suva planina ima jedna crkva sv.kozman i damjan
Odgovori
#15
(01-09-2014, 01:01 PM)29000 link Piše: U selu kosmovac,suva planina ima jedna crkva sv.kozman i damjan
Temelji srusenog hrama, starog nekoliko vekova, osveceni su sredinom  jula 2007.g.u Kosmovcu, najudaljenijem selu opstine Bela Palanka.Jeromonah Timotej, ondasnji staresina manastira Sv.Dimitrija Solunskog u Divljani, uz pomoc svestenika Dragana iz Bele Palanke,i hora ucenika Bogoslovije,obavio je osvecenje temelja seoske crkve.Bio je to dogadjaj od znacaja za selo koje je, po legendi , nastalo kada je jedna rimska legija tu zastala ocarana lepotom, po povratku iz Krstaskih ratova.Formirali su naselje i nazvali ga Kosmos, pa odatle i danasnji naziv sela Kosmovac.  Na pasnjacima ispod Trema,najviseg vrha Suve planine,glavno zanimanje je stocarstvo.
A GAJI SE I OVA NASA, BESKRAJNA RABOTA.
Odgovori
#16
pored manastira prolazi put ide ka istoku.Na jedan kursum rastojanje tim putem ima jedan kladenac, do njega na 3 koraka na istok ima drvo Brest
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)