Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tri čuke-smokova dupka
Sve ste to tacno npisali  samo sto je smok unisten i od njega se poznaju samo par crtica ,a sto se tice same pecine ona je posle hajduka dodato zatrpana ,ima dosta toga spolja koje se ne moze unistit,ostave odavno su odnete one spolja.
Odgovori
Umalo da ne odgovorim Budi pa evo sada : budo dobro mi je poznato ko su ljudi iz belu ali nisu svi isti  naprimer samnom izuzetno dobro saradjuju dali zbog mog znanja ili mog pristupa njima neznam jer prvi sam im ja procitao za smokovu dupku pre17 godina a takodje sam bio pre nego da pocnu da kopaju  .
Odgovori
Poslao: laki kes
« poslato: danas u 16:08 » Umetnite citat
Umalo da ne odgovorim Budi pa evo sada : budo dobro mi je poznato ko su ljudi iz belu ali nisu svi isti  naprimer samnom izuzetno dobro saradjuju dali zbog mog znanja ili mog pristupa njima neznam jer prvi sam im ja procitao za smokovu dupku pre17 godina a takodje sam bio pre nego da pocnu da kopaju  .

laki kes  ako si bio tamo recimi koja strana je mali smok i veliki smok koja i kako oni su klesani pricaj ili pisi ako si covek da cujemo svi    ja necu kad neko lase poz svima
Odgovori
16
Znakovi / Odg: tri čuke-smokova dupka
« Poslednja poruka kosac poslato 07.02.2014 u 22:52 »
Zdravo svima
Postoji smukova pecina i u nju se ulazi iz atara sela Bela...Ali ne slazem se sa vama da treba da ima krivo drvo i sl...mnogo je zamaskiran ulaz i mnogo zakukoljen....i kada udjes nisi usao ...jer ima sakrivena vrata koja moras da nadjes...(izvinjavam se  sto ne objasnjavam detaljnije razumecete zasto)...e kada savladas dve zagonetke ulazis u glavnu odaju iz koje kada otvoris metalna vrata ides tunelom u grad pod zemljom..(tacnije, tacno sedam odaja)...
Postoji lep znak koji ne mozes da ne vidis e ispod tog znaka je zazidan ulaz za u prvu pecinu.....
tu u toj okilini postoje jos divnih mesta koja su lepo nacrtana u planu.....ali to ce neko ici kada dodje vreme ja sigurno nemogu....
Pozdrav...

Priznajem za ovaj komentar  veliki poz
Odgovori
" Vojvodu iznesomo na ruce (ruke) a kociju vrljimo u propas. ...Turimo tri tovara zlato kamik sto bese blizo iskovamo pusku gleda pravo kude su pare ostajene. Pogore ima (izvor)..."
Mozda je sudjeno nekome koji ce ici kad dodje vreme... I koga ce nositi na rukama !?
Odgovori
Bravo himovicu,vidi se da ti nista drugo nije ostalo osim  tastature da pises i vredjas kako drugi lazu i neznaju ati si ekspert usvemu.samo da znas ko tvrdi kao ti da sve zna on nista nezna.
Odgovori
СМОКОВА РУПА од западној страни с,Белу знак је велико дрво.Тамо има стена на нјој има уштемавано СРНА и ВУК .Пештера је ниска-мала ту су живили лисице и јазовце.Уџи унутра на левој страни има лелика пештера и 3 СТУПАЛА-БАСАМАЦИ . НА ПРВИ СТАНИ ВТОРИ ПРЕСКОЧИ .................................БУТНИ РУКУ...........ОШТРАФИ ШРАФ И ГУРНИ НАПРЕД ШИПКУ НА ПАДНЕ ............ИТД ИТД
Odgovori
Jedan deo opisa  Wink

Idi od Krvave bare u Staru planinu i traži Tri cuke. Traži grobljanski kamen na Tri cuke. Kamen je na zgodnom mestu, pa se vidi. Samo može da je u smreku obrastao. U gustiš“. Kad dodeš na Tri cuke ima da nadeš sipar kamen. Traži u steni dva prozora zakopana, kao na bacvi vrata. To je znak za smukovu pecinu. Odatle kreni na desno, na srednju cuku, na suvu provaliju. Kada nadeš provaliju idi levo od nje trista metara. Tu ima jedna rovina od suve stene. Na levu stranu traži štemovan znak - prst od ruke! Pazi kuda pokazuje, tamo su vrata. Ta urvina je zatvorena. Turene su tri ploce. Jedna je doneta sa vrha Oštre cuke i teška je 10 hiljada kilograma. Ona je modre boje i spuštena je u dubinu. Ne može se izvaditi dok je veka i sveta. Ispod nje je popreko postavljena jedna mala, a treca je položena na dnu. Blago onome ko tu pecinu otvori“.

U zapisu se dalje kaže da onaj, koga tajanstveni znakovi ili karte dotle dovedu, treba da traži znak iskovan i barutom oprljen. Ne kaže se kakav. Taj znak pokazuje gde treba da se uklanja nasuto kamenje. Kada se to kamenje ukloni pojavice se miždrak i lanac. Oko ploca je ugljevlje. Treba, precizno je naznaceno da se cisti 21 metar u dubinu i 80 metara u širinu.

Kada se taj posao okonca pred srecnikom ce se pojaviti jedna ploca. Treba samo da je razbije i pred njime ce se pojaviti “rimski grad pobede” i jedna magaza puna dukata. To su hajducke i društvene pare. Ali to nije sve. Tri cuke kriju tri magaze ali zapisivac tajni Tri cuke više od toga nije znao da zapiše. Nisu mu, tvrdi, dozvolili pop Martin, tata Marko, voda Mirko Tasia i Ilija Uzunovic.

O istoj magazi postoji više verzija u zapisima popa Martina Himovica. U jednom se kaže da je otvor magaze Tri cuke pet nedelja zatrpavalo 900 hajduka i kada je sve bilo gotovo pop Martin je rekao da “ko to otkopa i ocisti neka su mu alal pare”. Na to mu je prorok Ljuba odgovorio: “Covek ce da ude ovde jer je sve mogude. Tri ce coveka da izdrže i u grad da udu. Vreme ce da dode da lakše ociste nego što je zatrpano. Bice u coveku više snage nego danas i doci ce vreme da se sve otvara...

Ovo je najbogatija ajducka magaza i riznica - piše u “poslednjem opisu”. - To su tri magaze, od svih najvece. Kada udeš u podzemni grad idi po mapu, ona je tacna još bolje nego što se misli. Pazi i idi, pare su slobodne. Nisu narecene. Sve je osvetljeno sa dragim kamenjem. Svako odelenje ima cesmu sa zlatnom lulom i zlatan tas. Ne bilo ti prosto ako i to odneseš. Da te obogati nece, a i onako imaš tu dosta para. U zapisu “Unutrašnji plan” postoji još precizniji opis magaze Tri cuke. Evo šta piše:

- Kada budeš ušao od vrha cuke i otvorio plocu idi u prvu magazu. To su 100 tovara društvene pare spremne za put. Tu postoje basamaci za dole, levo i desno. Desno je rimska magaza. Ima u njoj para kola da tovariš. Pare su na patos sipane.

Idi levo na verandu vide se vrata sa pet katanaca. Pred vratima vise kljucevi. Otvori ih i udi u sobu. Videceš osam skela. Na svih osam leži zlato spremno za tovarenje. To je hajducko zlato. Odatle idi dole, basamacima, do hajduckog igrališta. Tamo ceš videti jedna vrata i na njima pismo. Otvori ih jer nisu zakljucana. Tu su na tri kata naslagani sanduci jedan na drugi. Tu je 300 tovara zlata. Odatle vode dvoja vrata. Jedna vode desno u prodrum. To su manja vrata. Ne možeš ni da zamisliš šta sve od zlata ima u podrumu. Ima carske kape, krune, sablje i mnogo razni sudovi od vrednosti.

Iz podruma se vrati na hajducko igralište i videceš troja vrata. Prva vode dole u smukovu magazu. U njoj ima para na pet kupa i na svaku stoji tabla koliko ima i odakle su donesene. Odatle basamaci vode gore u Martinovu samrtnu sobu. U toj sobi ima osam astala i na svakom ima po 30 knjiga - planovi, dnevnici i opisi od hajdukovanja. Na levoj strani su dva kreveta. Nad krevetima su bisazi puni, mnogo nakita, jedan krst i katanac od 30 oka.

Odatle basamaci idu gore u hajducku kuhinju i hajducku bolnicu. U bolnici ima kreveta od cistog zlata. Nasred bolnice su pet astala i na svakom mnogo sudova. Na svodu je 50 dragih kamenova koji obasjavaju sobu kao da danju sunce sija.  Wink
Odgovori
AAAAAAAAAAAAA            ZAAAAAAA      SMOKOVA DUPKA  MNOGU OPICI KE TREBA DA SE SKINAT  TESKO DA SE NAJDE  AVO JE TACAN REZULTAT  POZ
Odgovori
Dakmane dali te mrzi da pišeš ili nemaš više, stao  si na pola..............ima još planova.......................a ulaz iz svinjski vir.... jovina mala dupka,,,,,,,,,,iz smokovu dupku.........,gogin vr........... to je za tri čuke......
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 3 Gost(a)