Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZLATAN CUP
.. Jos se secam price moga prijatelja o coveku koji je silazio ujednu od pecina u okolini Pirota I najverovatnije se zatrovao dole , nasavsi neku ostavu .Ubrzo je osetio tegobe iobratio se doktoru u bolnici recima ‘’ doktore spasi me ,I dacu ti zlata koliko si tezak ‘’ .Nazalost nije mu bilo spasa ubrzo posle toga je umro . O kakvom otrovu je bilo reci neznam .. Kao dete sam cuo od majke moga vrsnjaka iz komsiluka da su na kliniku prvo deda a nakon njega I baba iz blize okoline grada…Imali su rane nalicu kao I po telu … Biopsijom koze je utvrdjeno das u oboleli od gube.. Osoblju klinike je bilo cudno otkud guba kod njih.. Rec po rec kako je lecenje zapoceto setili su se dogadjaja koji je najverovatnije bio uzrok bolesti ..
Naime baba je ispricala majci moga druga da su oruci prvi put jedn u od svojih njiva plug zaglavili .. Prisli su I naisli na oblo kam enje pod zemljom slozeno na gomilu… Dedi je to bilo sumljivo tako da je uverivsi se da ih niko ne posmatra poceo sa odnosenjem kamenja u obliznji slog..Posle kratkog vremena ugledali su cup.. bio je sa poklopcem koji je bio zalepljen za cup tako da je isti morao da polomi jer zbog tezine nije mogao da ga podigne iz rupe.. na svetlo dana su zasijali zlatnici uvijenu unekakvu krpu..Skupili sui h rukama spakovali ih medju stvari pa pravac kuci .. danima su ih gledali idodirivali radujuci se nenadanom bogatstvu.. Povremeno su prodavali po neki zlatnik I od njih kupovali ono sto im je bilo potrebno.. Desetak godina posle pojavila se teska bolest.. Cero moja rekla je baba majci moga druga za sve je kriv zlatan cup ….
Ovu istinitu pricu sam morao da vam ispricam I da vam skrenem paznju da pored egipatskog otrova ,otrovnih pecuraka ,budete na oprezu ikad je guba u pitanju..
Odgovori
Da, vecina se vezuju za jednu temu kao sto je delimicno objasnjeno u Da li je pronađeno zlato bezbedno ? , a manjina postupa oprezno kada je dragocenost pronadzena, kao sto si napisao ko zna kroz koliko ruka je zlato proslo, a u ovom slucaju neko ko je bio bolestan imao dodir sa njim. Bakterije uvek mogu da opstanu u bilo kakvoj sredinu a najgore je kada mutiraju (prilagode se sredini da bi opstale) sto znaci jos jednom oprez :!: :!::!: i postupiti kao sto je vec objasnjeno.
Odgovori
Dragi prijatelji!
Svi virusi mogu da se, usled nepovoljnih uslova, pretvore u spore koje mogu da opstanu vekovima. Kada se ponovo stvore povoljni uslovi (vlaga, temperatura, itd...) te spore se aktiviraju. To je opštepoznata činjenica koja se uči u osnovnoj školi.
Koliko dugo takve virusne spore mogu da prežive govori i jedan noviji slučaj vezan za jedan most u Holandiji. Naime, kada je pre dvadesetak godina taj srednjovekovni most renoviran stručnjaci su hteli da vide sastav maltera kojim je taj kameni most zidan, kako bi upotrebili isti takav malter u njegovom renoviranju. U laboratoriji su se iznenadili kada su analizom utvrdili da se u originalnom malteru nalaze i spore virusa kuge koja harala evropom, pa i u Holandiji u 16 veku. Naravno, spore su bile žive, i veoma lako su se aktivirale u inficirajuće viruse kada su ih iuzložili povoljnim uslovima.
Guba ili lepra je takođe, virusno a ne bakterijsko oboljenje.
Dakle, pojedine priče vezane za proklestva, na osnovu najnovijih naučnih saznanja, imaju svoju naučnu potporu vezanu za osobinu virusa da se peobrate u spore i tako prežive vekove u nepovoljnom okruženju kao što su grobnice, pećine i zakopani šuplji predmeti (lonci sa blagom, recimo)
Zbog toga nikada ne treba odmah ulaziti u otkrivene grobnice, već ih treba otvoriti i čekati nekoliko dana da se provetre. Takođe, u grobnice i pećine nikako ne treba ulaziti sveže obrijan zbog kože koja jetada osetljivija na infekcije bilo koje vrste.
To su saveti poznatih stručnjaka i istraživača, i nisu vezani za sujeverje, već za realne i objektivne naučne činjenice.
Pozdrav!
Sneshko
Odgovori
Cuo sam od nekih ljudi... da takozvani zlatari kako ih ovde zovemo pronadjeno zlato pospu krecom. Moze li neko to da objasni?
Odgovori
Ja sam cuo da najcesce zlatnici iisto tako srebrnjaci budu pretopljeni.jedino se ostavi koji komad ako je redak.Vatra je lek za svaku boljku bila ona guba ili druga zaraza [kaze jedan moj prijatelj.]Od majke moga prijatelja sam pre mnogo godina dobio savet da na licu imam obavezno masku, na rukamagumene rukavice iako nesto nadjem da prvo potopim neko vreme urastvor koji koriste hirurzi za dezinfekciju pre operacije a posle toga obavezno sterilisanje usterilizatoru ili u nekom starom sporetu u rerni uz musko lozenje I zatvoren cug…. Za obican krec neznam ali mi se cini da bi zivi krec zavrsio posao ..
ISKRENO POSTENO I OPUSTENO !!!!!!
Odgovori
ne sekirajte se kad ih nadjemo kupacemo ih svake noci kao bebice!
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)