Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zadržavanje slučajno pronađenog? (konkretnije pitanje)
#1
U nadi da me nećete bojkotovati, usuđujem se da pitam i dalje. (Neko je već napisao da sam no comment koji samo pita i pita ali ko pita ne skita tako se vrlo mudro kaže kod nas.)
Ljudi danas sam ustao sa vrlo uznemirenim mislima. Znam da ću biti zapamćen po spamovanju pitanjima, ali mi morate pomoći. Približava se datum mog razgovora sa arheologom. Sve što sam do sada pitao svodi se samo na ovo jedno pitanje:

Čuo sam da u Srbiji postoji zakon da sve što je ispod zemlje pripada državi, ali ono što se nađe na površini, naprimer u oranici možeš da zadržiš. Tako je jedan tipus iz mog kraja napravio čitav muzej u podrumu sve sa mamutskim kostima, ćupovima i sve to je bez posledica prikazao i u medijima. A isto tako ima i jedan vlasnik etno-salaša u blizini koji čuva i pokazuje na stalnom displeju mamutove kosti koje je našao na svom imanju. Da li zaista smem da zadržim kao privatnu svojinu ono na šta nabasam na površini? Jer sve što imam ili sam dobio od čoveka koji je izorao i nije znao šta da stim radi ili sam lično pronašao. A pitanje će biti zašto sam zadržao iako se radi samo o komadima keramike i nekim kostima konja i slično. Muzeju to sigurno netreba, a nebih voleo da me zezaju zbog ovoga a da nemam čvrste argumente u rukama.
Vidite ipak udruženja mogu da budu dobra stvar, za izgovor, sad bih mogao da se pozovem na nekoga ko mi je rekao da može, a to ću i da uradim, pozvaću se na dva gornja primera koja sam naveo. Ali kako stoji sa zakonom?
Kad guglam dobijem samo rasprave na forumima ali nijedan paragraf. Pomagajte :-\

P.S. Ako neko misli da je tako bolje naka mi odgovori u PM.
Odgovori
#2
Iznosim samo moj utisak...znaci utisak i nista vise. "DA LI OSIM TIH KOSTIJU I DELOVA KERAMIKE POSTOJI I JOS NESTO A DA NISI NAMA NAPISAO jer ovako citajuci stvara se taj spomenuti utisak da strahovi koji su izgleda evidentni kod tebe nisu bez osnova.
DA LI SE IZA BRDA NESTO DRUGO VALJA ?

I jos jedno pitanje: Kakav je to razgovor kod Direktora muzeja i kakav je to poziv. Radi li se o "plavoj koverti" zvanicnika ove drzave ili ti licno ides da osiguras sebe kod kustosa a posle kod onih koji su te pozvali. Reci otvoreno o cemu se radi jer ovakvo "muljanje" i sakrivanje nece te nigde odvesti.  NA KRAJU CES IGRATI ONAKO KAKO ONI SVIRAJU !!!
Odgovori
#3
Ha, imam ja ponešto kući, par fosila sa mora, nešto srebrnjaka sa Limunda i nešto bezvrednih rimskih novčića...
Ma luzer sam skroz, ajjde ispočetka:
Bilo mi je lepo rečeno OVDE na forumu (mislim da je baš bio Grotagold preko PM) da ćutim i radim svoj posao, ali nisam poslušao savet i tražio nevolje. Još pre 10 godina drug mi je našao par stvari, stari gvozdeni krst i slično i pitao me šta stim. UOPŠTE nisam imao pojma da treba negde prijaviti, pa se nakon čekanja od 5-6 godina bacim na posao da lepo napišem članak o tome (dao mi je 5 kg stvari a on otišao u inostranstvo). Članak je objavljen u lokalnom listu za starine i tako dobro ispao (pomagala su mi dva profesora da napišem) da je "pao" u oči muzejcima. Čujem ja da se iza mojih leđa priča "ko je ovaj?" a ja se počeo da bacam između dve vatre: da budem čist pred zakonom i odem da im izližem... ili da ćutim i da se pravim lud ili da izmuvam nešto iz ovoga da se i koza nahrani a da i kupus ostane - no nisam dovoljno otrcan za to. Igrom slučaja naletim baš na tu arheologinju koja pikuje na mene i predstavim se "Ja sam taj kriminalac koga tražite"... naravno sarkastično, pošto NIŠTA nisam uradio, osim da sam povredio nečiji ponos i počeo se baviti nečim što nemožeš da radiš samo tako bez pitanja u zemlji Srbiji.
I ona me pozove na razgovor "da porpičamo o ovim stvarima" (raport u decembru) a sad ja kad sam već otišao tako daleko, odlučih da ovu situaciju pretvorim u iskustvo i da vidim gde ću da završim. NE PLAŠIM se njih nego svoje gluposti. A ne tražim ni nagradu, i neću ja da im kažem sve što znam, biće to povuci-potegni jer su me već iz ponosa oni UVREDILI, u smislu ko si ti da se baviš arheologijom, kad smo MI tu, i sve što ti imaš da nam kažeš je UNAPRED shit jer TI nemožeš da znaš stvari kao MI... a ono meni jedino stalo do upoznavanja prošlosti moga kraja, to je sve. Nisam ti ja tragač za zlatom (nisam intelektualac al bi voleo da budem Wink)...

Grotagold, nadam se da je jasnije

P.S. pročitah u nekim porukama da i neki tragači sarađuju sa muzejima, postavkama, ne da bi se ulizivali ili tražili dozvolu i "osigurali sebe" kako kažeš - jer kad počneš da se pravdaš tek onda si sumnjiv - već bi to treblo da bude normalan tok stvari! Ili si čovek ili nisi. Neko je rekao "čak i političar može da bude čovek". Ima i onih redovnih među tim zvaničnicima, s kojima može da se priča lepo uz kaficu ili pivo, nažalost mnogo ih je manje nego među nama "običnima".
Odgovori
#4
jozzy,cisto nako` te pitam! Da nisi ti iz Mokrina ili Kikinde? Ako je odgovor da,moras biti malo obazriviji,a ako nisi onda samo obazriviji :-)))
Odgovori
#5
Ne nisam iz te okoline, al nisam daleko...
Inače pitao sam namerno u vezi *slučajno* pronađenih stvari. Jer zapadnije od nas (a vala i istočnije) ono što nađeš je tvoje a muzej otkupi ako mu treba... ali o tome pisaću u jednom postu

Hvala na savetu, učim se... čovek se uči dok je živ.
A za to vreme nešto me stomak steže kad pomislim da ovo neće nešto biti korisno za mene, ali ko nema nevolje pravi sebi da nebude dosadno Wink
Odgovori
#6
Ma samo opusteno ! Nema veze to sto sam te pitao sa forumom. Ljetos sam nesto nacuo o nekim kostima,za koje neki pretpostavljaljaju da su iz vremena mamuta. Pa se nesto neki odredjeni raspitivali o tome. Valjda tamo u Mokrinu svako malo nadju nesto u oranicama,ali niko ne prijavljuje,pa to sve odnekuda procurilo i doslo do nivoa carsiskih prica. A dje zene po pijaci pricaju ili je bilo ili ce biti.....A uvejk se nadje neko zainteresovan za slicne price,ponekad i nedobronamjeran.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)