Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da li se neko razume u grnčariju?
#1
Izgleda da mi je za sada suđeno da ostanem u rubrici Razno. Tražio sam i tražio ali nisam našao gde adekvatno da postavim ovo.

Grnčarija, nađeno u Vojvodini u ravnici, pored njive, pretpostavio sam da je sarmatska ili hunsko-avarska kultura, eventuelno mađarska nakon doseljenja.
Na slici je deo veće posude koja je negde dublje u zemlji jer je komad nađen na površini. Debljina je oko 5 mm. Spolja je oker boje a iznutra crna kao skroz izgorelo u pećnici pa pretpostavljam (samo mislim) da je spolja bojeno. To je sve što znam, na interentu sam našao slično samo na sajtu tragača koji su se isto pitali šta je. Mislim koja epoha itd.

Da li neko zna da mi kaže o čemu se radi i koja epoha je u pitanju?

(Jedna arheologinja mi je rekla da je ovo srednji vek i nije naročito vredno pažnje, ali ja sumnjam da mi nije rekla istinu.)

[Slika: SAM_2688.JPG]  [Slika: SAM_2690k.jpg]  [Slika: SAM_2689.JPG]      [Slika: SAM_2692.JPG]
Odgovori
#2
odnesi u muzej neka ti kazu sta je jer ovo neki ko nije arheolog jako tesko moze da ti kaze.....mada tu gde si naso trazi malo bolje mozda naletis na nesto ja sam isto nalazio takve stvari medjutim tesko je da se odredi iz kog je doba posto nije celovito ....ali moze i da bude lagano nesto novijeg doba jer je u take stvari nosila hrana i voda dok se njive obradjivale poz druze Wink
Odgovori
#3
Sačekaću malo, kao što rekoh nemam poverenja u arheologe jer sam u dva navrata bio dezinformisan, oni su kao naučeni da običan građanin nesme ništa da zna jer će da skrene pažnju ilegalnih kopača, otprilike to je cela priča.

Pokušaću da postavim na još neki forum, jer imam otprilike 5 kila ovakvih komada sa raznih mesta, a negde pročitah da se glina i keramika da "čitati" kao i novci - ova i ova epoha itd.

I uh, promakla mi cela rubrika Arheologija, zamolio bih Admina ako vidi ovo da prebaci post u Antiku, Zanimljivi nalazi ili u Ostalo.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)