Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raskovnik
(08-01-2014, 10:56 PM)piro link Piše: na buvljaku nude koren raskovnika za sto dinara da li je pravi to neznam covek se kune da ga vadi na rtnju jer ga samo tamo ima

Nema ga samo na Rtnju. Po "pravilu" raskovnik se nalazi na najzabacenijim mestima na planinama i brdima. Cveta i susi se samo za jedan dan. A nalazi se tako sto se zagradi gnezdo sa mladuncima jezeva ili kornjaca, pa kad majka dodje do svojih mladunaca i vidi da ne moze da udje kod njih, ona odlazi po raskovnik da bi oslobodila mladunce.
Odgovori
Po narodnom predanju, raskovnik se iskopava u junu, u noći punog meseca.

Raste samo u istočnoj Srbiji i na jednom mestu u Bugarskoj, a postoje muške i ženske biljke. Koren mu je u obliku ljudskog tela sa nogama, rukama i glavom, a žilice koje izbijaju na vrhu, podsećaju na kosu. Iznad zemlje se vidi samo trn, a koren je duboko unutra.
U narodu se za ovu čudotvornu biljku kaže da otvara sva vrata.
Priča se da su solunski borci nosili sa sobom raskovnik, jer po starim predanjima čuva i od metka.
Veruje se da magični raskovnik ima moć da otkrije sakriveno zlato, pa su lovci na blago u stalnoj potrazi za ovom biljkom.
Odgovori
fotka je kao uzivo...ali dali je to ono pravo
Odgovori
Timpolok; Ja,sam uza sebe imao koren Raskovnika,doduse ne znam jel bio zenski ili muski,a ono sto znam jes' da je moj burazer od tetke imao raskovnik i nigde ga nije odvelo ...Mislim na zlato.Ja,verujem u takve stvari,ali mozda neki put sudbina ima jace planove ili moci od necega ,na sta se mi oslanjamo
Odgovori
(14-09-2014, 07:23 AM)Kajzersoza link Piše: Timpolok; Ja,sam uza sebe imao koren Raskovnika,doduse ne znam jel bio zenski ili muski,a ono sto znam jes' da je moj burazer od tetke imao raskovnik i nigde ga nije odvelo ...Mislim na zlato.Ja,verujem u takve stvari,ali mozda neki put sudbina ima jace planove ili moci od necega ,na sta se mi oslanjamo
Citam ove postove o raskovniku  i u pocetku mi je bas bilo zanimljivo.jer sam mislio da se zahebavate,medjutim,vidim,da Vi na jedan,veoma,studiozan  Smile nacin,komentarisete sve to. Pitanje za Kajzersoza....da li ti,druze,stvarno verujes u to sto pises?
Odgovori
Расков није биљка, не може се убрати нити наћи на планини, наћеш га једино у магази. Са њим ћеш отворити врата која су закључана.
Odgovori
Naprotiv. Magazu treba otvarati sa raskovnikom i to  sa muškim a unutar magaze je ženski samo se tako otvara.  Wink
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)