Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Znaci za odmor tela i duše...
#11
..... vodo  zavicajna reko zazubori jace  ja sam ti daleko....
Odgovori
#12
Za one komentare sto misle da je priroda ali nije, ovo je...

Kraljeva stolica na Vratarskom Gradu sa kojeg mesta vidite sve do Drine.

Ostaci ovog grada nalaze se 5 kilimetara zapadno od sela Žepi. Bio je podignut na jednom visokom (745 m), vrlo strmom i teško pristupačnom grebenu smeštenom na drugoj obali reke Žepe. Na gradu su i danas očuvani temelji, zidovi četiri okrugle kule, ostaci velike sale i sudačka stolica uklesana u matičnoj, živoj steni.Dve okrugle kule s promjerom od 5 m, okrenute prema istoku i zapadu, spojene su s južne strane do 110 m dugim zidom, koji se do 10 m lomi na istočnu i zapadnu stranu. Od severa nije bilo zida. Između tih kula bila je zgrada pravokutnog oblika, udaljena od kula po 40 m. Pred istočnom kulom bila je još jedna kula istog promjera,a od grada je odmaknuta 40 m. Mestimice se očuvao zid do 3 m visok.O značaju naselja govori i podatak da su na reci Žepi, koja je leva pritoka rijeke Drine, izgrađena dva kamena mosta iz vremena osmanske uprave - jedan koji se nalazi u neposrednoj blizini izvora reke, dok je drugi bio lociran desetak metara iznad njezinog ušća, na trasi prometnice koja se u Višegradu odvajala od starog stambolskog druma i nizvodno pratila levu obalu Drine. Do grada se moglo doći samo sa južne strane zbog izuzetno složenog planinskog reljefa. Celo brdo na kome se nalaze ostaci grada prokopano sustavom tunela i kanala.
U okolini naselja pronađeno je nekoliko pojedinačnih stećaka, i jedna nekropola u selu Ljubomišlje. Stećci postoje i u drugim, okolnim selima, a jedan od najbolje očuvanih nalazi se u selu Tulež na groblju Trojan, no nema preciznijih podataka od kada datira. Prema legendi i ovaj grad je zidala prokleta Jerina, a grad je razorio i zauzeo izvjesni Redžep-paša. A za srednjevekovni grad i njegovu gospodaricu Prokletu Jerinu vezane su mnoge legende, pa i ona da je prilikom gradnje, da bi ubrzala rad radnika pri dodavanja kamena iz ruke u ruku, kamen grijala na vatri.
Bila su još dva grada ovog imena: Vratar u župi Luka oko ušća Neretve i Vratar u Sutjesci, na putu iz Gacka u dolinu Drine.
Odgovori
#13
da,da prava kamena fotelja ali veoma stara,moguce da je jos nesto bilo tu pored ali se vremenom survalo u provaliju.mislim da je najvazniji pogled sa nje kada sednes.e sad posto je Grota slikao on verovatno i zna sta se vidi Wink
Odgovori
#14
(21-02-2014, 02:12 PM)Skituljko link Piše:Meni je potpuno nelogicno da neko ovoliki kamen vuce i obradjuje samo da bi mu sluzio za sedenje. Sta ako je iza ove "fotelje" bilo nekakvo utvrdjenje a ona sluzila kao nekakva puskarnica ili nesto slicno, na takvom je mestu da se sa nje vidi cela dolina a okrenuta je tako da vam "naslon" moze sluziti kao nekakav stit.

Kolega...izvini sto pitam...JEL TI PROCITAS SVOJU PORUKU PRE NEGO STO JE POSTAVIS ???
....citiram "..Meni je potpuno nelogicno da neko ovoliki kamen vuce i obradjuje samo da bi mu sluzio za sedenje."

ZANIMLJIVO RAZMISLJANJE...PRIZNAJEM DO SADA MI TAKO NESTO NIJE PALO NA PAMET  Big Grin
Odgovori
#15
Ma tu bre bio snajperista...i gledao na dole....
Odgovori
#16
Zar nije lakse i udobnije drvo
Odgovori
#17
Taчно је...у праву си...НИШТА БЕЗ ДРВО !!!  ;D

[Slika: 193228228204843528348411.jpg]
Odgovori
#18
Nisam to rekao.
Odgovori
#19
hahaha...ovoj neki ajduk sa krivak...
Odgovori
#20
;D; Aman,nema me 2 dana i  vi o'ma napravite picvajz (i to oko stolice) ;  :o- ;D, ;D ,;D
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)