Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
potrebna pomoc,iz kojeg je ovo perioda?
Ako neko zna iz kog perioda su ove kamene ploce? nadjene su na jednoj kosini,preko njih ima 4 sloja zemlje,vidi se da su nekako uklapane ploce,alise nisurasturile i da li zna neko sta bi one uopste mogle da znace? Duboko u zemlji su ukopane i sve ovo je sirine oko 5-6 metara,mada ima jos puno da se radi

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
evo jos neka slika

Odgovori
POBOGU jel vidiš da je to groblje
Odgovori
GAVRILO PRINCIP
Po cemu znas da je groblje? Nema nikakvog smisla zato sto je zid dugacak 5-6 metara,a posto dobro znam istoriju ovog sela,znam gde se nalaze dva stara groblja,a ta groblja su tamo jos iz perioda od  pre 18-og veka. Ako mozes samo da mi kazes zasto si tako siguran? Ne kazem da nisi u pravu,jer ja stvarno nemam iskustva sa tim starinama,zato i pitam Smile
Hvala unapred
Odgovori
Evo jos nekoliko slika
Da li treba da odustanem?
I da li mozda neko zna iz kog perioda je ovo?

Odgovori
Postovani kolega. Ocigledno da ti imas citavu seriju slika sa tog mesta i postavljas malo po malo da bi se neko oglasio i kazao ono sto ti ocekujes. Kao prvo: Da li tebe interesuje iz kog perioda datira taj lokalitet i sta oznacava ili te interesuje da li tu ima nesto ineresantno za dalje istrazivanje. Kao drugo: Ako se vec interesujes za eventualni nalaz onda nam reci kako si dosao do njega..na osnovu cega ? Planova / skica . detektora / raslji ili nekih drugih daljinaca ili naprosto sasvim slucajno. Ja se usudjujem da kazem da si previse tajnovit i da malo podataka pruzas . Ovde je osnova druzenja razmena podataka i pomoc jedni drugima a ne igranje zagonetnih igara.
Odgovori
Pozdrav GROTAGOLD
Ovo je sve radjeno juce i danas,a nije nadjeno ni pomocu skica,planova i detektora,vec sasvim slucajno
zapravo drug i ja kada smo bukvalno imali po 10-ak- 12 godina smo se igrali u sumi,tu nam je nesto bilo zanimljivo i nasli smo tu neki stari veliki kljuc,a kamen smo mi jos tada odkopali,ali bukvalno nekih 10-ak cm i pre par dana dodjemo na tu temu i odemo,pocnemo malo da kopamo i evo dokle smo stigli
Sto se tog kljuca tice koji smo nasli pre 15-ak godina ni drug,a ni ja ne mozemo da se setimo lepo kako je izgledao jer nas tada verovatno to nije puno ni zanimalo,samo znam da je bio dosta veci nego danasnji kljucevi,ali ipak kolega 'GAVRILO PRINCIP' me je malo pokolebao,jer je rekao da je groblje u pitanju,a ako jeste groblje nije mladje od 4 veka sigurno
I prve slike su od juce,a ove poslednje su od danas
mesto gde se ovo nalazi je jedna velika uvala,i mnogo je strmo,a ovaj nalaz se nalazi na polovini te strmine.
A interesuje me iz kog perioda je i sta oznacava pre svega?!
Mozda neko ne veruje kako sam dosao do nalaza,ali tako je,i jos da dodam da u mom selu i u blizini nema ni jedan lokalitet za koji se zna
Odgovori
Iskopajte ispod jedne ploče i  uverite se da li je ili nije.Ako dodjete do kostiju na vama je stacete ciniti.Ovako otkopavati sve od jednom je sulud posao.Otkopajte jednu i vidite šta je.
Odgovori
Meni deluje kao figura coveka,vidi se na zadnjoj slici koju sam postavio,jeste da je glava malo cudnog oblika( trouglastog ) ,ali ipak je to klesano ili sta vec,sama figura je oko 2,5 metara,juce sam napisao da je sve ovo duzine oko 5-6 metara,ali tada jos uvek nije bilo ovoliko raskopano,tako da sam mislio da je i ova zadnja ploca spojena sa svim ostalim delovima,tak danas sam video kada smo nastavili sa kopanjem da je razdvojeno. A sama figura je spojena iz tri ploce (vide se sastavi) i cetvrti deo je ovo sto mislim da je glava,tu se vidi sastav na vratu (vidi se i na slici)
Odgovori
Pozz kolega
moje misljenje da je upitanju neko staro groblje ili u najmanju ruku mesto neke crkve verovatno toponim ce Vam pomoci oko indifikacije terena.
Ako se mesto na kome ste nasli ove nalaze naziva crkviste manastiriste i slicno u pitanju je neka nestala svetinja to jest crkva iz ranog hriscanstva a ako je mesto gradiste,seliste,kuciste i sl postoji mogucnost da se nalazio neki grad,naselje,čak moze biti i kombinacija da ste u podnozju brda nasli grobkje ili svetinju nekog grada koji se nalazi na tom brdu ili evenrualno susednom.
najbolje je uzeti neki detektor i pregledati celu okolinu,verovatno da ce imati dobrih i zanimljivih nalaza
srecno.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)