Teme: 9
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Ovih dana lovci kod nakrivljen kamen bele reke ispod manastira sv,jovan ublizini je manastir i bogorodica. kopajuci da bi isterali lisicu na dubini od osamdesetak sm nasli susa strane stene isklesane sledece znake.Trlica na njoj bijac a do njih dva grebenca.Do grebenci kao kupa,s tim sto ima pet crta u osnovi pravilno rasporedjene,dabi se sasttale u vrh kupe... Velicina je od dvadeset do cetrdeset sm mislim na pojedinacne znake.
Teme: 15
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
A ja sam se ubio trazeci ovaj znak . Pare su (bile ) ispod znaka . Mene zanima sta ima na brdu iznad tog kamena ?
Teme: 136
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Sta je trlica i bijac i dva grebenca...
Teme: 3
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
To je orudje za cesljanje(vlacenje) vune.
Teme: 15
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Trlica je naprava za obradu konoplje . Na vrhu dva koca pobijena u zemlju usadjene dve daske jedna pored druge u obliki latinicnog slova ,, v '' a treca daska koja ulazi u taj zleb koji cine ove dve i koja je na jednom kraju osovinom spojena sa njima a na drugom kraju ima rukohvat zove se bijac . Strukovi konoplje postavljani su jednom rukom preko popreko zleba a drugom rukom se bijacem udaralo po njima tako da su se oni lomoli upadajuci u zleb trlice . Povlacenjem struka konoplje napred nazad i stalnim udaranjem odvajala su se vlakna konoplje koja su se opradjivala ,,grebenima '' u takozvano ,, povesmo'' pre nego sto su se stavljala na preslicu ili kudelju . Ostatak od konoplje koji bi pao na zemlju prilikom odvajanja vlakna zove se (ako se ne varam ) ,,puzder'' .
Mene zanima da li je trlica na tom kamenu orvorena ili zatvorena .