Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Knjaževac
Knjaževački kraj je naseljen u vreme praistorije, o čemu svedoče staništa u Baranici, Škodrinom polju, Dubravi i dr, pećinski crtež konjanika u Gabrovnici i drugi mnogobrojni arheološki nalazi. Antički hroničar Plinije (II vek n.e.) beleži ovaj prostor kao deo rimske provincije Mezija u kojoj žive Mezi, Tračani, Dardanci, Tribali, Timahi, koji su simbiozom sa slovenskim plemenima formirali ovdašnje starosedelačko stanovništvo Timočana, zvano Putuklije.
Rimsko utvrđenje Timacum minus kod sela Ravna, sa otkopanim bedemima, delovima civilnog naselja, bogatom nekropolom, objašnjava period istorije knjaževačkog kraja do vremena srednjeg veka. U samom gradu su pronađeni ostaci i drugog poznatog kasnoantičkog grada Timacum maius. 
Iz perioda srednjeg veka potiču gradovi Ravna i Koželj, crkva Svete Bogorodice u Gornjoj  Kamenici i manastir Svete Trojice u Donjoj Kamenici, građene u XV veku, kao i prvi trag imena Gurgusovac. 
Iz vremena turske vlasti ima malo podataka. Zapis iz XVII veka bliže beleži ondašnji Gurgusovac kao vojno utvrđenje sa palisadima i topom, sa 46 turskih i 120 hrišćanskih kuća. 
Godina 1833. Gurgusovac je oslobođen od Turaka. Gradu je ostala Gurgusovačka kula, zloglasni zatvor za političke zatvorenike, poznatija kao «Srpska bastilja». Kula je zapaljena naredbom Knjaza Miloša Obrenovića i, njemu u čast, građani su 1859. godine promenili ime grada u Knjaževac
Knjaževac je vremenom stekao status važnog mesta za istočni deo Srbije. Među prvima je dobio bolnicu, čitalaštvo, crkvu Sv. Đorđa, osnovnu školu i gimnaziju. Izgradnjom pruge Niš-Prahovo, pred početak I svetskog rata, grad je ubrzao svoj razvoj.
Odgovori
Поставена од: mors
« на: денес во 10:31:33 pm » Вметнете цитат
Knjaževački kraj je naseljen u vreme praistorije, o čemu svedoče staništa u Baranici, Škodrinom polju, Dubravi i dr, pećinski crtež konjanika u Gabrovnici i drugi mnogobrojni arheološki nalazi. Antički hroničar Plinije (II vek n.e.) beleži ovaj prostor kao deo rimske provincije Mezija u kojoj žive Mezi, Tračani, Dardanci, Tribali, Timahi, koji su simbiozom sa slovenskim plemenima formirali ovdašnje starosedelačko stanovništvo Timočana, zvano Putuklije.
Rimsko utvrđenje Timacum minus kod sela Ravna, sa otkopanim bedemima, delovima civilnog naselja, bogatom nekropolom, objašnjava period istorije knjaževačkog kraja do vremena srednjeg veka. U samom gradu su pronađeni ostaci i drugog poznatog kasnoantičkog grada Timacum maius. 
Iz perioda srednjeg veka potiču gradovi Ravna i Koželj, crkva Svete Bogorodice u Gornjoj  Kamenici i manastir Svete Trojice u Donjoj Kamenici, građene u XV veku, kao i prvi trag imena Gurgusovac. 
Iz vremena turske vlasti ima malo podataka. Zapis iz XVII veka bliže beleži ondašnji Gurgusovac kao vojno utvrđenje sa palisadima i topom, sa 46 turskih i 120 hrišćanskih kuća. 
Godina 1833. Gurgusovac je oslobođen od Turaka. Gradu je ostala Gurgusovačka kula, zloglasni zatvor za političke zatvorenike, poznatija kao «Srpska bastilja». Kula je zapaljena naredbom Knjaza Miloša Obrenovića i, njemu u čast, građani su 1859. godine promenili ime grada u Knjaževac
Knjaževac je vremenom stekao status važnog mesta za istočni deo Srbije. Među prvima je dobio bolnicu, čitalaštvo, crkvu Sv. Đorđa, osnovnu školu i gimnaziju. Izgradnjom pruge Niš-Prahovo, pred početak I svetskog rata, grad je ubrzao svoj razvoj.
                                                                                  Pozdrav Knjazevacki Kraj ali samo malo da tvrdim ovo sta sam procitao dosta je tacno ali i Cudo ja mislim da nije tamo tacno posto citam tu da U drugom veko kao sta pise  mors rimske tada je pilo samo sipol klesana srna u tom vtorim veko manastiri ili crkvo nema sanse posle cetvrtu veko mose i tu ste u zapludi i ide to dajle i treba da se trasi rimske stari pot vija ignacija ili kaldrmu stari put  pop martin i legenda i kluc Himovic veliki POZDRAV DO KNJASEVAC
Odgovori
Srna Klesana Sibol Hristijanima i tada Rimjani su u Drugom veku Klesali Srnu Ovo je milon Posto Tacno Poz
Odgovori
Mors ...  Brate ...
Kad kopiras tekstove i postavis na ovom forumu onda bar ispostuj i postavi link ili navedi ime autora teksta ....
Ja sam Knjazevcanin i Sokobanjac i drago mi je sto si postavio ove postove ...
Nastavi i dalje da postavljas postove, imas moju punu podrsku a ja cu dopuniti ...  Pozzzz svima koji ovo procitaju ...

Himovicu ... Klucu ovog foruma ... Pozzz za tebe i postavi crtez te srne a ja cu da ti postavim sliku....
Ta srna se nalazi kod rudnika SOKO ... i dan danas postoji i nije ostecena jer je visoko na steni i nije turska nego jeste rimska i po mom misljenju je iz drugog ili treceg veka ...  i nalazi se 50-tak metara od pecine ....
Odgovori
Поставена од: grants
« на: денес во 02:36:25 pm » Вметнете цитат
Mors ...  Brate ...
Kad kopiras tekstove i postavis na ovom forumu onda bar ispostuj i postavi link ili navedi ime autora teksta ....
Ja sam Knjazevcanin i Sokobanjac i drago mi je sto si postavio ove postove ...
Nastavi i dalje da postavljas postove, imas moju punu podrsku a ja cu dopuniti ...  Pozzzz svima koji ovo procitaju ...

Himovicu ... Klucu ovog foruma ... Pozzz za tebe i postavi crtez te srne a ja cu da ti postavim sliku....
Ta srna se nalazi kod rudnika SOKO ... i dan danas postoji i nije ostecena jer je visoko na steni i nije turska nego jeste rimska i po mom misljenju je iz drugog ili treceg veka ...  i nalazi se 50-tak metara od pecine ....
                              Poz grants rekoso da postavis sliku ti jednu posali sliku od SRNU KLESANU JA DVE RAZLICI CU DA POSTAVIM I DA VIDIMO KOJE JE ORGINAL ZA SRNU ORGINAL MALO MORGEN PRATE NE SURI JA CU DA TI POKASEM SRNU KAKO IZGLEDA I DRUGI ZNACI KLESANI PPOP MARTIN I LEGENDA OD HIMOVIC VELIKI POZ
Odgovori
Sinji Vir komsija. Neki kazu da je obijena ?
Odgovori
sta lazes bre odakle rimska srnaBig Grin ti nemas poima od srna  hahhahahahaha  rimjani ni su klesali srne , ajduci su klesali
Odgovori
Grants,zemljace,od koje pecine jer ih ima dve?Tu je i hajducko kladance i jos po nesto ali je dobar deo znakova nazalost polomljen.Barem je ostao vir gde covek moze lepo da se rashladi u vrelim letnjim danima Smile .Pozz
Odgovori
Srna se nalazi iznad izvora Moravice u selu Vrelo.
Gore u brdu,iznad pecina koje su kod izvora,ima jedna podkapina i prema Dugom Polju
pedesetak metara od podkapine ima ravna stena i na njoj je srna i tu nema drugih vidljivih znakova.
Bio sam tamo pre dve godine i veoma je nepristupacan teren ali postoje stazice kojima se moze proci
i ici po stenama. To je deo planine Device.

Pomenut je i Sinji Vir. Izmedju sela Sesalac i sela Rujiste ima mesto i izvor koji se zove Sinji Vir
tu ima na steni koja je probijena da bi se prolazilo nesto napisano. Cuo sam da je bilo jos znakova.
Tu su interesantne dve stene izmedju kojih prolazi put. Icicu uskoro tamo i postavicu slike.
Odgovori
Tu gde je probijen put je stvarno lepo mesto.Nazalost kod Sesalackog sinjeg vira nikad nisam bio.Ja sam mislio na onaj sinji vir od rudnika prema Knjazevcu jer i tu se pominje neka srna.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)