Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CRNA TRAVA III
CRNOTRAVSKI SULTANAC

Na istočnim padinama čemerničkog ogranka, nazvanog Orlovac, baš na putanji koja iz Crne Trave vodi ka bugarskoj granici, nalazi se česma sa šest kladenaca. Oko česme su čarobno lepe travnate cvetne livade sa kapama od zlatno lisnatih bukva, česta planinska vrela i proplanci. O postanku ove česme i njenog imena postoji živo predanje u crnotravskom kraju. Priča se da je u osamnaestom veku sredinom leta došao na lečenje turski car – sultan. Car se bio teško razboleo od sušice pa je ovu vazdušnu banju izabrao za svoje lečilište. Mesto za svoj šator izabrao je kraj ovog izvorskog vrela. Vojska mu je postavila šator i čuvala ga. Čist vazduh, zelenilo i cveće, prijatna bukova šuma i zdrava voda, kakva se samo poželeti može, prijali su caru. Car se tu oporavljao veoma brzo. I ne samo to. Cara je prosto opčinila ova lepa priroda. Posebno je car uživao u kupanju i letu orlova, koji su sa Urala i Julijskih Alpa dolazili i u čistoj planinskoj vodi se na suncu kupali. Po njima je planina Orlovac dobila ime. U romantičnoj okolini, na vazduhu koji napaja i čisti pluća, kraj ove zdrave pitke vode, car je našao pravi lek za svoje oronulo zdravlje. Za dva meseca, jul i avgust, car je postao potpuno zdrav. Prezdravši car je, u znak blagodarnosti izvoru i planini, naredio da se tu podigne česma sa šest kladenaca. Zakopavši u utrobu zemlje zlatnike, kao obeležje posebne zahvalnosti Alahu, car se sasvim čio, veseo i zdrav vratio u Carigrad. Od tada se ovaj divni planinski izvor zove Sultanac. Dolazili su bolesni da se kraj njega leče, i u znak blagodarnosti bace u njega štogod od novca. Tako je zdravstveni turizam na ovoj planini cvetao i naziv Sultanac se održao.
| idi na sadržaj...
Odgovori
brate , znam za to mesto , znam gde se nalazi i bio sam tamo nekoliko puta! ako te jos nesto zanima javi mi se!
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)