"Filmske novosti" poseduju i dokumenta sa Briona, gde su gardisti u jednoj pećini slučajno otkrili zakopano blago. Radilo se o jednoj od najvećih kolekcija srebra iz Rimskog perioda ikada pronađenih. Ona je, preko švajcarskog antikvara Seusa, takođe prodata u Londonu za astronomsku sumu, a i danas je kod istoričara umetnosti poznata kao "Kolekcija Seusa". "Kontroverzni" kolekcionar Ante Topić Mimara bio je redovni Titov gost, što je više puta zabeleženo u "Filmskim novostima". Većim delom državnim novcem, on je upotpunio veliku i vrednu kolekciju, jednu od najvećih i najboljih kolekcija originala i falsifikata. Danas se nalazi u Zagrebu.
Teme: 130
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Malo si pobrkao pricu, ali je dosta tacna.
Seus je rimski patricuj ili bogatas za koga je izradjen taj, za sada, najvredniji Rimski servis. Njegovo ime je na najvecim komadima.
Svi delovi su odradjeni u kombinaciji srebro-zlato, sa prelepim radom, odlicno ocuvani a uostalom vise o tome se lako moze naci na Netu.
To je pronasao radnik (doba SFRJ) rasciscavajuci neki objekat u sadasnjoj Hrvatskoj, ali nije na Brionima. Odmah je nastala muvaza sa tim srebrom.
Umesano je vise strana a sada se sude za vlasnistvo Hrvatska , Madjarska i sadasnji vlasnik Engleski lord koji je to kupio sa dobro opranim pratecim papirima.
Sa tim papirima je itekako umesan Broz, medjunarodni hokstapler Mimara i normalno Svajcarci.
Taj pokojni Mimara je napravio toliko prevara u medjunarodnim krugovima i srozao svoj ugled da se muzej u Zagrebu, koji nosi njegovo ime i za koji su Hrvati dali velike pare smatra muzejem uglavnom kopija.
Neznam sta sam mogao da pobrkam,kad sam samo preneo tu pricu iz nasih Vesti,ovamo na forum.Mozda su oni pobrkali pricu !
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Teme: 19
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
To je zato sto gledate hrvatske izvore . Originalni naziv je SEVSO . Pronadjeno je u dalmaciji prilikom izvodjenja radova na nekom od sklonista . Nasa je sluzba preko ANtona Tkaleca to prebacila u nameri da se finansira . Naravno da su tu ruke umasale velike agencije pa sada nema niko nista od toga . Samo da znate ja sam o toj zbirci ili kolekciji pisao u vise navrata .Cena joj je fantasticnih 180 miliona funti .U pocetku je bilo tu vise delova , za madjarsku je vezano zato jer je tamo bilo najlakse oprati papire a tako dje je poznato i to da su ljudi stradali kada je doslo do CISCENJA tragova o tome .
Gora Romanija
Unregistered
Tadasnje dvije sluzbe bezbjednosti su imale svoja odjeljenja ,koja su bila zaduzena za pracenje rada zvanicne religije i sekte.Kasnije se odjeljenje podjelilo na vise pododjeljenja.Jedno od tih se bavilo starinama i arheoloskim pronalascima,koje je vodio major XXXXXX a kasnije je direktnu komandu imao General XXXX.
Od cini mi se 58. u tu sferu djelovanja ulaze i umjetnine. Srbija,Slovenija,kao i Hrvatska i Bosna su imale svoje vrjednosti ogromnog znacaja,kako finansijskog tako i kulturnog. Recimo jedan od predmeta,koji je trebao da se proda,ali je Jevrejski lobi uticao i dao tada Stanetu Dolancu,koji je bio sef svih komisija veliku lovu da se Hagada sacuva u muzeju i da "ne ide dalje". Hagada je i sada i zemaljskom muzeju,ali je pitanje sata kada ce je neki lokalni lovator prisvojiti. Njena vrjednost je ogromna. ja sam je imao u rukama i bio sam impresioniran. Dalje da ne pisem o istorijskim nalazistima,kazacu da je na teritoriji Srbije postojalo nekih 70. komada raznih umjetnickih djela poznatih slikara i vajara(privatno).Dio toga je i danas u crnim kanalima,posto je rat sprjecio kontrolu slicnih djelovanja.
Nebi vjerovali sta tu svega ima!!
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Molim te pojasni sta je Hagada ?
Gora Romanija
Unregistered
Evo ga Baki. Neprocjenjiva vrjednost:http:// bs.wikipedia.org/wiki/Sarajevska_Hagada
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Hvala na odgovoru.
Sramota sto nisam znao nista o tome.
Za ostale koji bi da saznaju o Hagadi evo linka sa videom:
http://www.slobodnaevropa.org/content/sa...17609.html