25-11-2012, 02:25 PM
nadjeno na rusevini kuce srusene pre 1900, zna li neko o cemu se radi?
pomoc oko nalaza
|
25-11-2012, 02:25 PM
nadjeno na rusevini kuce srusene pre 1900, zna li neko o cemu se radi?
25-11-2012, 05:09 PM
Ako nije neko zvono crkveno onda mozda neko zvono za krave.....bar meni tako lici.....ali bilo bi dobro od prilike i mesto da kazes gde si ga naso...ako je na brdo ili na neku livadu ili u sumi i dali si jos nesto naso u okolini......poz
25-11-2012, 05:51 PM
nadjeno blizu bijelog polja, crna gora. na mjestu gdje je nekada bila kuca, nasao sam i staru bravu od kuce, skroz neobicnu... lokacija je na samom vrhu brda, najvise me podsjeca na neko staro kandilo, jer mi nema logike da ima dvije bocne rupe i jednu na vrhu, tako da sam iskljucio da je u pitanju zvono za krave. ima ovaj mali zljeb sa strane i mislim da je imalo poklopac... moje misljenje je da se radi o nekoj militariji... svaka pomoc bi mi dobro dosla. hvala unaprijed
25-11-2012, 09:47 PM
To je zvono za krave, sa sigurnoscu tvrdim.
25-11-2012, 11:26 PM
mdm lepo zboris.....nemoguce da je nesto drugo jer je previse kratko i masivno da bi bilo nesto vezano za militariju....bar ako me moji oci ne lazu....ja sam letos manje zvono naso slicno tome ali za ovce i to iz 18 ili 19vek jer je imalo neke ukrase i jos ponesto ali nisam ocistio nazalost...tako da nemogu da kazem sta tacno pise.
26-11-2012, 12:14 AM
hvala vam. mozda na slici izgleda masivno ali je duzina 4.5 cm, a sirina 3.5cm, pa me to buni jer je bas minijaturno da bi davalo neki jaci zvuk...
26-11-2012, 02:26 AM
Zaboravio sam da napisem ako ima unutra kao neka kopca ili nesto sto slicno tome onda je ili za ovce ili krave .....jer se na takve kopce kacilo zvonce ili vise njih iako se cini da je ovako malo ali odjek daje kao nista....e sada naravno nismo mi u alpima pa da bude kao kod milka kravice ali ajde i da moj savet tu gde si to naso pogledaj malo bolje opet mozda jos nesto nadjes jer cim si to naso ima tu jos pozdrav i sve najbolje
|
|
|