Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MASINA ZA ISPIRANJE ZLATA
Mozda nisam dobro razumeo ako trazis sita sa okruglim rupama ona se prave u Arilju ,narod lokalni je zove Sitara ali neznam joj pravo ime.Oni imaju ceo program sita ali neznam ko im je distributor.Moze se naci na internetu.Druga opcija je da busis na busilici ali je veoma zamoran posao.Ja sam pravio sito sa 2mm rupom .
uzme puno vremena.
Odgovori
jer probao neko da nadje video kako ovo radi u praksi tj na terenu?pozzz
Odgovori
Ako hoćete da ispirate zlato za početak je dovoljno izaći u prirodi na nekoj proverenoj zlatonosnoj reci kao što su Brodica,Grabova Reka,Todorova itd.
Od alata uzmite ispitak ili tome slično jedan ašov sa kojim ćete kopati,dobru klopu i piće i avantura može da počne.Kopajte gde je malo peska,a više šljunka i zagrabite što dublje pritom vodite računa da vam ne sklizne sa ašova materijal jer je zlato u malim česticama.Zatim počnete ispiranje sve dok u ispitaku ne ostaje crni pesak zajedno sa zlatom.Ako ste imali sreće pojaviće vam se sitna zrnca zlata koja su jako uočljiva naročito na suncu.Ovo ponovite 20tak puta i do večeri ćete imati zaradjenu šihtu za taj dan.Što se tiče mašina za ispiranje tu je situacija drugačija.
Pozdravljam sve buduće ispirače i nadam se da ćemo se sresti na nekoj od reka.
Odgovori
Pozdrav za majstora Kokorana.
Postavio sam slike  masina  koje je Kokoran dizajnirao i napravio uz pomoc drugara .Na ovoj velikoj masini koristio si istegnuti metal a na maloj klasicne resetke.Sta se u praksi bolje pokazalo resetka ili istegnuti metal za ispiranje?Obe slike su sa Brodice.

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
NIje da smo sad mnogo radoznali , ali moze li malo rezultata .  ;D ;D ;D ;D Wink
Odgovori
Pa da vam kažem nešto iz mog iskustva.Kada završite ispiranje ovom velikom mašinom dodjete do zaključka da se zlato taloži samo u nekih 30-50 centimetra od izlaska sa trake tako da uopšte ne trebaju dugačke lese.Isti princip važi i za usisivač tj zlato je nataloženo ispod ove rešetke na istegnutom metalu.Svo krupno zlato se taloži u tom delu,a ako hoćete da hvatate i prašinu onda ga produžite.Morate jako obratiti pažnju na nagib lesa jer je tu sva mudrost.Materijal se nesme zadržavati na lesama,ali isto tako nesme ni previše juriti i lese ostaviti praznim.Ovo Vam je neka osnova pa srećno.
Odgovori
mincic evo i rezultata.

Pa kao sto narod kaze "bez alata nema ni zanata"

Pozdrav Smile

P.S. nisu moji rezultati,od jednog boljeg majstora.

Priloženih Datoteka Izvedena sličica(e)

Odgovori
(22-02-2013, 05:15 PM)kokoran link Piše:Ako hoćete da ispirate zlato za početak je dovoljno izaći u prirodi na nekoj proverenoj zlatonosnoj reci kao što su Brodica,Grabova Reka,Todorova itd.
Od alata uzmite ispitak ili tome slično jedan ašov sa kojim ćete kopati,dobru klopu i piće i avantura može da počne.Kopajte gde je malo peska,a više šljunka i zagrabite što dublje pritom vodite računa da vam ne sklizne sa ašova materijal jer je zlato u malim česticama.Zatim počnete ispiranje sve dok u ispitaku ne ostaje crni pesak zajedno sa zlatom.Ako ste imali sreće pojaviće vam se sitna zrnca zlata koja su jako uočljiva naročito na suncu.Ovo ponovite 20tak puta i do večeri ćete imati zaradjenu šihtu za taj dan.Što se tiče mašina za ispiranje tu je situacija drugačija.
Pozdravljam sve buduće ispirače i nadam se da ćemo se sresti na nekoj od reka.
kokoran... a odakle si ti...? vidim da spominjes brodicu,grabovu reku i td..
Odgovori
Ja sam iz okoline Bora tačnije iz jednog sela koje ima 2 rudnika bakra i jedan kamenolom,a zove se Krivelj i u ovom selu se rudari već preko 100 godina aktivno počev od Francuza,Nemaca i ostalih pa sve do ovih sadašnjih.
Odgovori
(02-02-2013, 06:46 PM)kosac link Piše:P.S.
Zaboravio sam da kazem da precanke nisu nikako dobre za talozenje zlata i to je najveca zabluda medju isiracima a niko Vam to nikada nece reci, ko zna, sta treba umesto njih.Pisacu i o tome sta je najbolje Wink
Pozdrav
Pozdrav svima......pozdrav Kosac....Ako si opet sa nama to je dobro  Smile......Sta ti znaci ovo " precanke"....na sta si mislio...?..Jel to neki lokalni  termin ili nesto sto ispiraci znaju?...Sumnjam da nema neke veze sa sluice box..?
Kad sam kod sluicebox planirao sam da kupim jedan ali  citao sam da je bitno pod kojim uglom se postavlja u reku....Ne mogu najbolje to da shvatim ...i onda dzabe da bacam pare ako cu ja pola zlata vratiti nazad u reku...Ali , kad prosejem materijal sitom  ,posle toga bez sluiceboxa izgubicu dosta vremena da sa tanjirom to sve obradim...?
Ovo za sluicebox pitam iskunije ispirace ----ima taj  sluice angle indicator ali ne znam kolko moze da pomogne?....pola ne razumem sta pricaju iako su mi nacrtali...
Jedino sto sam razumeo da kraj sluiceboxa ne sme da bude potopljen u vodi ----ispade nauka postaviti sluicebox i onda bolje da ne bacam pare jer nije jeftin al kako cu bez njega brzo da radim----nemam pojma
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)