Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tuneli ispod gradova
(24-11-2012, 08:54 PM)kosac link Piše:Pozdrav acabeograd
Treba da shvatis da tuneli kao takvi nista ne znace ako ne znas gde da ih razidas. Mozes ici kilometrima kroz njih a nista da ne uradis. Dobar primer za to je Aleksinac, kada su otvorili tunele rudari su islli nakoliko stotina metara i nista osim raskrsnica.Tako da se ne sekiras ako je zatvoren tunel on moze UVEK da se otvori SAMO JE BITNO DA GA IMA.
Pozdrav

pozdrav kosac...ima tu dosta toga ali se malo ko sad za to interesuje,a ima leph mesta za raditi ali kome god spomens svi su ma mani to,,,a sam nemogu
Odgovori
za sad nemam nista opipljivo imao sam jednu knjigu dobijenu iz narodni muzej gde je bilo opisa svih naselja u ovom kraju ali dado na uslugu jednom prijatelju i ostadoh bez iste
Secam se da je pisalo da u vreme rimljana jedan grad sagradjen na brdu koje je vestacki podignuto,
to je na dva kilometra od mene
Odgovori
Pozdrav Kosacu.Dali si cuo za mesto Prerast okolina Majdanpeka,kazu da tamo ima svacega,pa me interesuje dali si ti cuo za to mesto.Pozdrav.
Odgovori
Radom na tunelima i podzemnim lagumima radim vec vise od 35 godina tako da sam prosao i taj deo Srbije.Nikad ni u jednoj knjizi neces naci ni jedan TACAN  podatqak za tunele.A kamoli za nesto vece sve se to kod nas nekako cuva kao ne znam ni ja sta.
Pozdrav
Odgovori
zanimljivo je da se drze u tajnosti svi podaci o tunelima ispod gradova jedan je i nis gde se zna da ima tunela ispod grada ali....
Odgovori
na lokaklitetu kale Krsevica radili arheolozi dugo nekoliko godina prvo gore na vrhu brda kopali i do 6m dubine  pa sve pokriili najlonom i ponovo zatrpali pa onda sisli u podnozje i kopali sa strane reke i pored samu reku i nasli onu anticku cisternu na dubinu od nekoliko metra.
E sad bio sam vise puta dok su radili i kazem im za legendu da je grad bio neosvijiv i da su osvajaci slucajno nasli ulaz u grad jer pitome plovke koje su zivele u grad tim tajnim tunelom su sisle u reku da se kupaju i kada se vracale neko ih primetio i tako navodno osvojili grad.
ima i slika po kojoj je zastitni znak lokaliteta

http://www.google.rs/url?sa=i&rct=j&q=kr...0449595001
Odgovori
(28-11-2012, 07:46 PM)Timakumminus link Piše:Tuneli su zanimljivi moj kraj je prepun takvih kada su radeli put za Sokobanju tacnije deo klisura i tu prosirili jedan deo puta otvorila se jedna rupa ili tunel koji ko zna dokle ide...ima price bas tu da je jedan lovac uso i nekoliko dana bio unutra posto nije naso izlaz ....medjutim gde ima dima tu i vatre ima ...nebi smeo da udjem tu za zivu glavu....a sta je najgore i tu se prica da ima neke ostavke ali ajde ko sme da udje.....i dali je taj jedini vidljiv ulaz spojen sa ostalim mestima...to jos niko nije znao da mi saopsti.... Smile p.s ako znate gde ima literatura ili bilo sta gde se pominje istocna srbija i da je vrseno neko istrazivanje bio bi vrlo zahvalan da mi javite ..pozdrav od mene.

Pozdrav,

Vidim da pominješ Istočnu Srbiju i tunele... Evo listam forum po prvi put, drago mi je da sam došao vrlo brzo do teme koja i mene interesuje... Za tunele i podzemne prolaze tamo ima mnogo legendi, ima jedna čije korene pokušavam da istražim i koja govori o podzemnom prolazu koji navodno povezuje KLJUČ sa Rumunijom. Dačani i Kelti su tim prolazima nestajali sa ukradenim blagom pred grčkim/rimskim/vizantijskim armijama i legijama sve dok Trajan nije iz besa napravio most da ih potera. Istraživanja, speleološka (ASAK), potvrđuju da je ceo taj region veoma zanimljiv...  Wink
Odgovori
Pitanje za kosaca:gde ima tunel u hanu ja sam odatle
Odgovori
nis je takodje  pod tunelima...Kanala ima ispod celog grada i sire. Kad je radjena jedna ulica u sirem centru grada, kanal visine oko 1.50 m je zatrpan i zatvoren na dva mesta. Taj kanal je bio ozidan zelenkastim kamenom, najverovatnije liskunom.
Tu su pronadjeni i delimicno ocuvani skeleti. Niko ne zna gde su zavrsili.

Minovo naselje, Ledena Stena. Pre desetak godina je bager kopajuci temelje upao u takav rov. I on je zatvoren sa obe strane.

Niska tvrdjava je do 1954 godine bila pod vojnim nadzorom, pristup u nju je bio zabranjen i zna se da je vojska dosta toga zatrpala. Nema podataka da su ista raskopavali, sto je dobro jer znaci da su podzemni hodnici verovatno sacuvani.

Postoji prica da je cak i brdo iznad novog groblja, tacnije vrh poznat kao Markovo Kale povezano (bilo nekad) sa tim hodnicima i da se odatle ispod zemlje stizalo do Vinika, Ledene stene i Kamenice.ko je iz nisa znace ova mesta i lokacije...
Odgovori
приликом копања темеља
за новоградњу и уређење савремене  пијаце откривени су делови многих
објеката. Поред опеке са жигом cohors I Aurelia Dardanorom, на овом месту
нађен je и жртвеник посвећен Дијани (данас највероватније изгубљен ?) и
један питос са око 100 kg римског новца са краја III века."
Новац је био кован у времену од 254 до 282. године, у време Валеријана (253
– 260) и Проба (276 – 282). Од овог налаза 5 kg је диспело у Нишки музеј, а 7 kg је
однето у Народни музеј у Београду
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)