Svaleracija neka bila tu, pa caj pa ovo pa ono i na kraju zaboravili da ponesu cajnik ;D.
Prelep nalaz,jos u kamenu !!!!
More pali sklekovi tuj pored taj kamen e a ko je koga sas vodu iz taj ibrik ladio e toj nesam videl..
Ovo je iz novijeg doba liveno u pesku,gde mu je patina?Da nije bilo u vosku?Uradio ga neki majstor limar i spojio kalajem.
Sada ozbiljno,takve predmete u srednjem veku su izradjivale kujundžije na taj način što su iskivali iz parčeta bakra ili bronze (kao kazan za rakiju).
Da nije devojacka suznica....
Teme: 4
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
jel to jug srbije mislim na nalaz
Predeo nalaza je centralna Srbija a kao odgovor na komentare da je predmet novijeg datuma nemam sta da dodam...u postu na pocetku sam sve objasnio..PREDMET JE BIO U KAMENU...ZNACI ZATVOREN DRUGIM KAMENOM I SPOJEN NEKOM VRSTOM TVRDOG MALTERA. NIJE BILO NIKAKVIH OZNAKA U OKOLINI A NALAZ SAM SASVIM SLUCAJNO NASAO PRELAZECI DETEKTOROM OKO KAMENA JER SE ISTI NALAZI U KORITU JEDNOG POTOKA..TACNIJE NA OBALI. Kada sam dobio vrlo jak signala nije bilo druge nego da "obradim" kamen i to sam nasao.Rekoh vec da je bio zatopljen u neku tvrdu crnkastu masu koja se na srecu otapala sa nitro razredjivacem i zato nakon ciscenja tako dobro izgleda.Predmet ili kako se vec zove "mali ibrik" je supalj iznutra.To je sve sto sam uspeo da nadjem.Posle vadjenja nije bilo vise detekcije ni tu niti u blizini.Zato sam postavio sliku i pitanje dali neko mozda zna ikakvo znacenje u vezi ovog pronalaska i nacina na koji je ostavljen...dali ukazuje na nesto drugo a napominjem da se nesecam na koju je stranu bio okrenut jer kod vadjenja je bilo malo problema tako da se tog detalja ne secam.TO JE SVA MUDROST A AKO NESKO NESTO ZNA NEKA NAPISE.HVALA
Teme: 5
%%TYL_NUMTHANKEDLIKED%%
Desno od tog kamena su soljice i mlin.