08-09-2012, 09:07 PM
Dzoni , sasvim je logicno da svako navrce vodu na svoju vodenicu . Srpska istorija je slovenska istorija . Rim i Vizantija ne mogu biti deo srpske istorije .Cak i ako su Srbi i ziveli na teritoriji Vizantije ,taj deo istorije moze biti samo istorija rimske a ne srpske drzave.Isto tako postoji vakuum i iz vremena vladavine Otomanske imperije. Istorija Srba iz tog perioda je samo deo turske istorije .Hteli mi to ili ne mi smo u pravnom smislu, u tom periodu, bili Turci . To isto vazi i za Jugoslaviju s tom razlikom sto je vecina etnickih grupa koje su sacinjavale ovu tvorevinu Jugoslaviju smatralo za realizaciju teznje jednog naroda (slovenskog) da zivi u istoj drzavi . Narod i nacija su sasvim dva razlicita pojma. Pripadnost odredjenom narodu je necije licno osecanje a pripadnost naciji se obicno vezuje za pripadnost odredjenoj drzavi npr.americka nacija je skup velikog broja naroda .Svi Amerikanci su ponosni sto pripadaju americkoj naciji ali isto tako isticu svoju pripadnost odredjenom narodu. Na nasim prostorima je jedan te isti narod podeljen na najgori moguci nacin . Kod nas pripadnost jednom narodu znaci pripadnost odredjenoj verskoj organizaciji (crkvi) .U tom smislu moze da se trazi uticaj stranog faktora .Ko je to vekovima delio ljude na katolike muslimane i pravoslavce a onda ove zadnje jos na MPC a u poslednje vreme i na crnogorsku . Vatikan tezi ujedinjenju svih hriscana sto i nama odgovara .Jedino nam smeta to sto bi oni zeleli da celokupni hriscanski svet bude pod sapom rimskog pape . Oni znaju da mi to nikada necemo prihvatiti i zbog toga se drze one stare rimske ,,Podeli pa osvoji'' Nazalost veoma im dobro ide .Bar zasad.