09-07-2012, 11:28 AM
(26-01-2011, 10:55 PM)dejann link Piše: Ako je u Staroj planini onda nista,nema za tu oblast,kod mene je u pitanju neposredna blizina Poganovskog manastira,Vlaska ili Greben planina!!!
Neznam zašto ste se uhvatili za taj Poganovski manastir? Prepisi koje, uglavnom svi imate, su samo transformisani od strane onih koji su ih posećanju ili nečem drugom, "preuredili" i adaptirali da se "uklapaju" sa pojmovima koji njima (prepisivačima) odgovaraju. Tako je slučaj i sa "Poganovskim manastirom". Od svega što tamo kod tebe piše, treba prihvatiti samo pojam - "manastir", sve ostalo se rukovodi prema znacima, tj. u blizini nekog manastira bi trebalo biti znakova koji se pominju u tim prepisima. Više puta je rečeno: vladaj se po znacima ne po toponimima.
Uz put, da ti kažem, setio sam se kod koga su mi te fotografije tog drvenog krsta ostale. Nisam ga pitao, ali ne verujem da će hteti da ih objavi, a jako dobro znam TAČNO gde se nalazi taj krst! A ako si pitao već za neke druge znakove oko ovog krsta, eto da ti pomenem neke: tu su ti onih 6 "lubenica" koje se pominju (znaš na koje se lubenice misli ako imaš dobar prepis), tu ti je zatim u blizini manastir, zatim ona kruška "koja rađa kamenje", tu ti je ulaz u pećinu Kapavicu, malo dalje ti je Jelenova magaza, Kamen koji seru orlovi ti je takođe pored ovog krsta, "bela voda" ti je tu u okolini,.......... da li je dovoljno ovo što sam ti naveo da se podudara sa opisom za drveni krst kojim smo i krenuli u nadmudrivanje?