05-06-2012, 09:51 AM
Takve legende o basnoslovnom bogatstvu u nekim skrivenim pecinama postoje za skoro svaku planinu u Srbiji .Bujna masta cini svasta. Ni legenda o zlatnom gradu nije nista novo ,setite se El Dorada . Mene su mnogo vise interesovale istinite price i to price ljudi koji su zaista pronasli blago ili pak price njihovih potomaka ukoliko ovi prvi nisu vise u zivotu. U svakom selu u Srbiji postoje ovakve price .Mestani tacno znaju ko je gde i kad nesto pronasao . Ja sam se u pocetku pitao kako to da se sve zna i zbog cega ljudi ne cuvaju tajnu o tome.Na koji to nacin procuri prica koja moze biti kobna za citavu porodicu . Iz razgovora sa clanovima takvih porodica shvatio sam da je u devedeset posto slucajeva tajna u porodici sigurna sve do trenutka dok u porodicu ne stupi mlada snajka. Mladozenja se jos prve bracne noci ,,pohvali''svojoj novopecenoj supruzi a ona odmah ujutru isprica svojoj mamici i ode mast u propast.
Ja znam mnogo takvih istinitih prica a neke su vezane i za Staru planinu i okolinu Pirota . Mozda bi bilo dobro kas bi se na ovom forumu pokrenula nova tema u kojoj bi clanovi iznosili price koje oni znaju.Bez pominjanja imena naravno. Mislim da bi to umnogome pomoglo da se rese mnoga pitanja i zagonetke.
Ja znam mnogo takvih istinitih prica a neke su vezane i za Staru planinu i okolinu Pirota . Mozda bi bilo dobro kas bi se na ovom forumu pokrenula nova tema u kojoj bi clanovi iznosili price koje oni znaju.Bez pominjanja imena naravno. Mislim da bi to umnogome pomoglo da se rese mnoga pitanja i zagonetke.