Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO
        Miodraže Min?i?u, jedno je biti Srbin po državljanstvu koje svi mi imamo. Ja bih za sebe recimo sada trebao da kažem da sam Amerikanac? Zato što imam ameri?ko državljanstvo? To bi ti došlo kako kada bi ?iroko indijanac rekao: ja sam Englez!?
        Na stranu je to što svako može da se izjašnjava kakvim se ose?a, Srbinom, Hrvatom, Bugarinom ……itd.  Ja sebe smatram Vlahom, jer mi je takvo poreklo unazad nekoliko generacija. Pošto sam živeo u Srbiji i imao Srbsko državljanstvo ne zna?i da ja sada trebam da se ose?am Srbinom i niko ne može da me na to natera. Svoje korene znam i ne?e te korene da mi sada neko prekraja ili ispravlja tek da bih se eto pokazao kao lojanim gra?aninom Srbije! Mi jesmo lojalni gra?ani Srbije, prihvatamo sve simbole Srbstva i državnosti Srbije, ali to ne zna?i da moram po sili zakona da budem Srbin. Moji preci su pripadali nekom drugom narodu, ne Srbskom i ja se toga niti želim odre?i niti se toga trebam stideti. Opet na stranu sve aktuelne auforije oko mnogih usijanih glava koje bi da prekroje neke nove granice. Granica izme?u naroda i narodnosti nikada nije bilo i nikada ih ne?e biti. Postoje samo teritorijalne granice koje nikada nisu bile ili se poklapale sa nacionalnim granicama. 
      Ako se neko od nas stidi da sebi prizna: Da ja imam Srbijansko državljanstvo, ali sam po poreklu Bugarin, Rus, Ma?ar ili Albanac, to je njegov individualni problem. Na to ga niko ne može naterati. Ali tako?e i nas koji smo svesni kojem narodu ili narodnosti pripadamo, ne može neki Srbin da nas na to natera. Mada je i to svojevremeno pokušavano i pokušavaju neki i dan danas. Najupe?atljiviji pokušaj sam i naveo. Promenom svih prezimena u „i?“ Miloš Obrenovi? je pokušao da istera iz nekih oblasti na silu pripadnost nekih drugih naroda i narodnosti iz svesti nekog stanovništva koje je teritorijalno pripadalo ondašnjoj Srbiji. Da im promenom prezimena  posrbi ! Pa ipak, ostalo je traga u nekim još do danas sa?uvanim popovkim knjigama o ro?enju i smrti ( bar u onim koje nisu spalili ni Obrenovi?i ni komunisti).  Bar što se mene li?no ti?e,ostalo je traga da se moj ?ukundeda prezivao Jovanov a ne Jovanovi? poput mene danas. Još tadašnji popa pridovao ispred imena Trailo- „vlah“ Trebam li se ja sada toga stideti? Trebam li se stideti da moj predak nije,ne samo po prezimenu, nego uopšte po narodnosti bio Srbin? To su bra?o, naši individulani problemi i razmišljanja. Koliko ko od nas želi ili ho?e prihvatiti svoje pretke ili ?e se udvarati i lizati dupeta te za svoje poreklo re?i: Ja sam po poreklu Srbin, a starostavne knjige kažu druga?ije to je njegov problem. Da li ?e se preci preturati po grobovima, ako se njihov potomak odrekao viševekovne nacionalne pripadnosti-njegov problem!
X-Nokia-Ipaddress: 94.245.240.195
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Poruke U Ovoj Temi
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od APIS - 18-03-2012, 11:31 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od sarapt - 18-03-2012, 11:47 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od pehina11420 - 19-03-2012, 12:15 AM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od APIS - 19-03-2012, 12:30 AM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od pehina11420 - 19-03-2012, 12:49 AM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od popmartin - 19-03-2012, 05:30 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od pehina11420 - 19-03-2012, 08:51 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od sarapt - 19-03-2012, 09:49 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od popmartin - 20-03-2012, 12:21 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od APIS - 20-03-2012, 04:00 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od APIS - 20-03-2012, 04:13 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od popmartin - 20-03-2012, 06:16 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od popmartin - 20-03-2012, 06:37 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od APIS - 20-03-2012, 08:44 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od APIS - 21-03-2012, 05:48 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od popmartin - 21-03-2012, 06:11 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od popmartin - 21-03-2012, 06:13 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od popmartin - 21-03-2012, 06:15 PM
Re: KOJA JE GODINA i KO SMO MI SRBI I ODAKLE SMO - od popmartin - 21-03-2012, 06:20 PM

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)