Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ezero Plackovica na planinata Plackovica - Radovis R.Makedonija
hanter:jas zboruvam  za Radoviško,za Kočansko ne sum slušnal deka postoelo takvo nešto.
Jas mislam deka i den denes postoi trloto što go održuvaat jurucite,a toa e na vlezot vo magazata.
Ima razno razni prikaski i kažuvanja od narodot.Navistina se spomnuva JNA i so namera e napravena voena vežba za da se najde taa magaza 1954 godina no togaš ne e najdena.So razgovor so lugeto,a tamu se bile samo ovčarite im e kažano da go baraat doždevnjako i taka započnuva taa prikaska.
Eden od sinovite na Jurucite odi vo vojska i steknuva eden drugar i mu se poveruva i mu raskažuva što i kako se slučilo,i taka ovoj počnuva da ja brka taa rabota.Od čovek na čovek nešto doznava i poleka počnuvaat da vleguvaat vnatre,no bidejki glavite se vagaat nesmeat da odat ponatamu.
Slučajno jas i eden moj drugar doznavme za taa rabota preku eden naš prijatel od Strumica koj za žal sega e počinat i otidovme vo edno Radoviško selo kaj očevidecot.Toj ne sakaše ni da razgovara so nas i taka nie na dvorot i togaš dojde majkamu i po malku razgovor se pogodi deka e od našite kraevi-Kratovsko,i taka taa go zamoli da ne ne vraka nazad i togaš razgovaravme.
So pomoš na  edni luge od Grcija mu kažavme kako da vleze i što može da se zeme,a toa beše vagančeto što stoeše na masata i imaše nešto vo nego.Nie ne dobivme ništo od toa,tie prodolžija sami da rabotat.
Neznaejki kako se spušta tavanot toj paga i zaginuva eden od sinovite na ovčarot.
No da nedolžam mnogu potoa samiot gazda na magazata ja minira i ja zarušuva od razno razni uceni.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Poruke U Ovoj Temi
Odg: Ezero Plackovica na planinata Plackovica - Radovis R.Makedonija - od PROBUS64 - 30-08-2017, 01:03 AM

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 16 Gost(a)