Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krst u trouglu
#3
Poštovani PROFESIONALNI AMATER,

Daću moje skromno mišljenje bez da uzimam sebi za pravo da nešto tvrdim sa sigurnošću.

Znak koji je uklesan je veoma stare datacije.Veoma je očigledno da  priloženi krst u trouglu, zapravo "Krst u crkvenom zvonu", gde je veoma čest slučaj kod mnogih da trougao identifikuju sa zvonom. Ovde je na ovom slučaju više nego očigledan taj slučaj.
Šta bi on mogao predstavljati?
Veoma je teško odgovoriti i sa sigurnošću nešt tvrditi. Uobičajeno je da ovakvi znakovi , gde je krstom u zvonu predstavljen nekakav kles, bi trebao označavati neku neposrednu blizinu nekakvog verskog tj. ranohrišćanskog verskog objekta, crkve, manastira, nekog obrednog mesta ili tome slično. Uzimmajući u vidu periode kada su hrišćani proganjani i kada su svoje bogomolje morali sakrivati, ovakvi znakovi najčešće odražavaju moguće postojanje nekog takvog podzemnog objekta, što ne znači sa sigurnošću da je moguće da taj tadašnji objekat nije nadzemni?  Tragove svemu tome je svakako veoma teško pronaći ali je pitanje : šta Vi hoćete ili šta očekujete od tog objekta i ako ga eto pronađete? Pomisao da svuda gde ima takvih objekata i da ćete u njima možda pronaći nešto (što je predmet interesovanja skoro svakoga), je diskutabilna. Takav bi objekat možda najviše poslužio arheolozima i stručnjacima koji izučavaju tragove rano hrišćanske kulture i tome slično.  Naravno da se nikada ne zna i nada zadnja umire.
Bez želje da te išta pitam , i ne interesuje me ništa u tom smeru od lokacije ili bilo čega drugog, mišljenja sam da ovo tamo na tome terenu ovo nije jedini znak koji označava ono šta sam spomenuo. Kada ovo kažem mišljenja sam da je svakako ostalo još sličnih "trouglova", krstova i tome slično na bližoj ili daljoj destinaciji od ovoga znaka koga ste Vi pronašli. Mukotrpan je to posao tražiti druge možda repere koji bi Vas , opet kažem - možda , vodili ka lokaciji tog objekta, za šta smatram da je ipak -podzemni, pećinski.
Na koju stranu tražiti? Posmatrajući priloženu fotografiju da se zapaziti da su "moooožda" vertikalni i desni krak uklesanog krsta nešto duži od ostalih. Slučajnost ili ne , opet je diskutabilno reći, ali to Vam je možda jedini nekakav trag na kojoj destinaciji možda pokušati naći još neki od znakova ili pak sam taj objekat. Sve su ovo pretpostavljajuće moje reči i saveti izvedeni iz sličnih iskustava.
Bespredmetno je u svakome slučaju sada raspravljati: Da li je neko ili neki , u kasnijem periodu iskoristili ovakav znak za neke njihove aktivnosti ( hajduci recimo , jer se uvek neosnovano povezujete sa takvim)?
U svakom slučaju Vam želim svu sreću i da moje savete i moje sugestije ne shvatite ili prihvatite za sigurne. Dao sam samo moje lično skromno mišljenje i ništa drugo. 



Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Poruke U Ovoj Temi
Krst u trouglu - od PROFESIONALNI AMATER - 19-07-2017, 11:00 PM
Odg: Krst u trouglu - od PROBUS64 - 23-07-2017, 01:30 PM
Odg: Krst u trouglu - od milan - 24-07-2017, 10:52 AM
Odg: Krst u trouglu - od Vudi Alen - 30-08-2017, 01:57 AM
Odg: Krst u trouglu - od vodolija - 07-09-2017, 10:54 PM
Odg: Krst u trouglu - od Dalibor - 31-10-2020, 10:42 AM

Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)