Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Srbi nisu Sloveni i čiji je naš jezik
#3
Evo i par reči o očevima jezika kojim se danas govori u većem delu Balkana (geografski: Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Bugarskoj) braći Ćirilu i Metodiju.

Njihov otac je bio visoki vojni zapovednik u Vizantiji.
Zajedno ili jedan od njih, obišli su mnoga prostranstva u svom misionarskom i prosvetiteljskom radu: današnju severnu i središnju Grčku, malu Aziju, Kavkaz, Juznu Rusiju, istočne i zapadne ilirske (dinarske) zemlje na Balkanu, Zapadnu Panoniju, Moravsku, Veneciju, Rim i dr.
Svakako imali su veoma važnu misiju i igrali su izuzetno bitnu ulogu za Konstatinopolj (Vizantiju). Za pravoslavne crkve Ćirilo i Metodije su Sveta braca.
Treba pogledati kako su velike reference imali braća Ćirilo i Metodije. Metodije je bio upravnik jedne arhontije, napustivši kasnije ovaj visoki polozaj otivši u manastir na Olimpu, a Ćirilo je bio bibliotekar Svete Sofije, učitelj filozofije na carigradskoj visokoj skoli i nesto kasnije član vizantijskog poslanstva arapskom kalifu u Samari. Lično ih je vizantijski car angažovao za važnu misiju u juznoj Rusiji da bi im posle bila dodeljena izuzetno složena i delikatna misija za Balkan.

Nema ostvarenja velikih planova bez dobrih kadrova. A Ćirilo i Metodije su za Vizantiju to svakao bili.

Medjutim jedna od posledica vizantijskog master plana je bila da su Dinarci izgubili svoj jezik, da su se u kulturnom smislu “slovenizirali” i da su se u velikoj meri (barem oni u juznim, istočnim, i središnjim krajevima) u verskom smislu vezali za Vizantiju.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »


Poruke U Ovoj Temi
Srbi nisu Sloveni i čiji je naš jezik - od bili - 06-01-2015, 03:26 AM
Odg: Srbi nisu Sloveni i čiji je naš jezik - od bili - 06-01-2015, 04:28 AM
Odg: Srbi nisu Sloveni i čiji je naš jezik - od APIS - 06-01-2015, 10:36 AM
Odg: Srbi nisu Sloveni i čiji je naš jezik - od MisterNo - 29-11-2015, 12:13 AM

Skoči na Forum:


Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)