Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zadržavanje slučajno pronađenog? (konkretnije pitanje)
U nadi da me nećete bojkotovati, usuđujem se da pitam i dalje. (Neko je već napisao da sam no comment koji samo pita i pita ali ko pita ne skita tako se vrlo mudro kaže kod nas.)
Ljudi danas sam ustao sa vrlo uznemirenim mislima. Znam da ću biti zapamćen po spamovanju pitanjima, ali mi morate pomoći. Približava se datum mog razgovora sa arheologom. Sve što sam do sada pitao svodi se samo na ovo jedno pitanje:

Čuo sam da u Srbiji postoji zakon da sve što je ispod zemlje pripada državi, ali ono što se nađe na površini, naprimer u oranici možeš da zadržiš. Tako je jedan tipus iz mog kraja napravio čitav muzej u podrumu sve sa mamutskim kostima, ćupovima i sve to je bez posledica prikazao i u medijima. A isto tako ima i jedan vlasnik etno-salaša u blizini koji čuva i pokazuje na stalnom displeju mamutove kosti koje je našao na svom imanju. Da li zaista smem da zadržim kao privatnu svojinu ono na šta nabasam na površini? Jer sve što imam ili sam dobio od čoveka koji je izorao i nije znao šta da stim radi ili sam lično pronašao. A pitanje će biti zašto sam zadržao iako se radi samo o komadima keramike i nekim kostima konja i slično. Muzeju to sigurno netreba, a nebih voleo da me zezaju zbog ovoga a da nemam čvrste argumente u rukama.
Vidite ipak udruženja mogu da budu dobra stvar, za izgovor, sad bih mogao da se pozovem na nekoga ko mi je rekao da može, a to ću i da uradim, pozvaću se na dva gornja primera koja sam naveo. Ali kako stoji sa zakonom?
Kad guglam dobijem samo rasprave na forumima ali nijedan paragraf. Pomagajte :-\

P.S. Ako neko misli da je tako bolje naka mi odgovori u PM.
Odgovori
« Starije Teme | Novije Teme »

Poruke U Ovoj Temi
Zadržavanje slučajno pronađenog? (konkretnije pitanje) - od jozzy - 03-11-2013, 10:50 AM

Skoči na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 2 Gost(a)