01-10-2013, 08:46 PM
Bakar kao metal nije opasan za čoveka, ukoliko ga ne unosite direktno i u velikim količinama u organizam!
Jedino gde je posredno utvrđena neka veza bakra i bolesti jeste Alchajmerova bolest, ali samo je utvrđeno da oboleli imaju povišenu količinu bakra u sebi, nije utrđeno da li je to rezultat dejstva bakra ili posledica bolesti ...
Verovatno znate da sve kompanije koje proizvode pivo, čuvaju mlado pivo u bakrenim kazanima.
Takođe bakar svojim hemijskim sastavom čak čuva kvalitet vode za piće, ne dozvoljava pojavljivanje određenih bakterija, zato ga u svetu i koriste kod vodovodnih instalacija.
Što se tiče čuvanja veće količine kovanica, mi u muzeju ih čuvamo u vakum kesama ( u kvalitetniju kesu stavite očišćenje kovanice, najbolje je da su prošle elektolizu, i usisivačem izvucite vazduh iz kese ).
Bakar zbog pozitivnog redoks potencijala se ne otapa u razređenim kiselinama i kiselinama koje nemaju oksidaciono dejstvo, samo reaguje sa kiselinama koje imaju oksidaciono dejstvo i tu se može javiti opasnost zbog nastajanja azotnih oksida koji su otrovni, tako da ako radite sa tim kiselinama i bakrom, uvek to radite na otvorenom prostoru i sa zaštitnom opremom.
Drugih opasnosti nema!
Jedino gde je posredno utvrđena neka veza bakra i bolesti jeste Alchajmerova bolest, ali samo je utvrđeno da oboleli imaju povišenu količinu bakra u sebi, nije utrđeno da li je to rezultat dejstva bakra ili posledica bolesti ...
Verovatno znate da sve kompanije koje proizvode pivo, čuvaju mlado pivo u bakrenim kazanima.
Takođe bakar svojim hemijskim sastavom čak čuva kvalitet vode za piće, ne dozvoljava pojavljivanje određenih bakterija, zato ga u svetu i koriste kod vodovodnih instalacija.
Što se tiče čuvanja veće količine kovanica, mi u muzeju ih čuvamo u vakum kesama ( u kvalitetniju kesu stavite očišćenje kovanice, najbolje je da su prošle elektolizu, i usisivačem izvucite vazduh iz kese ).
Bakar zbog pozitivnog redoks potencijala se ne otapa u razređenim kiselinama i kiselinama koje nemaju oksidaciono dejstvo, samo reaguje sa kiselinama koje imaju oksidaciono dejstvo i tu se može javiti opasnost zbog nastajanja azotnih oksida koji su otrovni, tako da ako radite sa tim kiselinama i bakrom, uvek to radite na otvorenom prostoru i sa zaštitnom opremom.
Drugih opasnosti nema!